Drie inbrekers aangehouden dankzij alerte melding

1 min


HOOFDDORP – Dankzij een alerte melding zijn dinsdagavond 5 november drie mannen aangehouden die verdacht worden van het plegen van een woninginbraak in Hoofddorp. Het gaat om Amsterdammers van 21, 22 en 31 jaar oud.

De politie kwam het drietal op het spoor toen een bewoner van een woning in Graan voor Visch even voor 21.15 uur via 112 meldde dat er drie onbekende mannen in zijn tuin stonden en probeerden om een raam open te breken. Voordat de politie arriveerde ging het drietal er vandoor, maar een agent die in de buurt uitkeek naar de verdachten, zag een auto met daarin drie mannen met hoge snelheid uit de wijk komen. De achtervolging werd ingezet en op de Hoofdweg voldeed de bestuurder van de auto aan het stopteken. Het drietal is hierop aangehouden en overgebracht naar een politiebureau waar ze zijn ingesloten voor verhoor. Naar de betrokkenheid van de drie mannen bij de inbraak wordt verder onderzoek gedaan.

Melden van verdachte situaties

Dagelijks krijgt de politie meldingen van oplettende bewoners die een situatie in hun buurt niet vertrouwen. Zelfs informatie over ‘vreemde geluiden bij de buren’ kan het verschil maken bij het aanhouden van verdachten. Op 29 en 30 oktober werden er in Haarlemmermeer ook al vier verdachten van inbraak aangehouden dankzij alerte meldingen. “Toch merken we regelmatig tijdens buurtonderzoeken dat buurtbewoners mogelijk iets gezien of gehoord hebben van een inbraak, zonder zich te realiseren dat die informatie belangrijk is”, zegt Fred Roest, teamchef Haarlemmermeer. Zo werd na een woninginbraak in Heemskerk op dinsdag 5 november duidelijk dat een getuige die middag onbekende personen in de steeg achter de betreffende woning had gezien. “Of deze personen iets met de inbraak te maken hebben is achteraf moeilijk te zeggen, maar we komen liever een paar keer voor niets dan één keer te laat.”

Onderbuikgevoel

De politie kan niet zonder de hulp van bewoners. “We kunnen simpelweg niet op alle plekken tegelijk zijn en daarom is het krijgen van informatie ontzettend belangrijk. In de aanpak van woninginbraken hopen we mensen bewuster te maken van het herkennen van ‘verdachte situaties’ in hun eigen leefomgeving. Mensen herkennen onbekende geluiden, omstandigheden of personen in hun eigen omgeving namelijk het beste”, vertelt Roest. “Wat veel mensen vaak niet weten is dat zij bij dit soort situaties absoluut 112 mogen bellen. Dit nummer is niet alleen voor levensbedreigende situaties, maar ook om verdachten van bijvoorbeeld woninginbraken op heterdaad aan te kunnen houden.”