Didam – Gezocht – Poging plofkraak

In de vroege ochtend van 26 januari 2017 wordt rond 03.10 uur een poging tot plofkraak gepleegd op een pinautomaat aan de Wilhelminastraat in Didam. Daarbij wordt niks buit gemaakt. Minstens één dader raakt gewond; hij raakt bij de kraak een deel van zijn hand kwijt.

Omschrijving

Hij bleek die nacht naar het ziekenhuis te zijn gebracht door een blonde vrouw. De politie weet niet hoe en waar zij de verdachte is tegen gekomen. De politie wil heel graag in contact komen met deze belangrijke getuige!

Explosievendienst
De politie benadrukt het vaker; het feit dat criminelen zware explosieven gebruiken bij plofkraken levert vaak enorme materiële schade op, maar is ook zeker niet zonder gevaar voor omwonenden. Na de plofkraak kwam de EODD ter plaatse en heeft een achter gebleven explosief afgevoerd en op een veilige locatie tot ontploffing gebracht. Meerdere woningen boven de pinautomaat werden uit veiligheidsoverwegingen ontruimd.

Verdachte ernstig gewond aan hand
Minstens één van de daders bleek tijdens de plofkraak gewond te zijn geraakt. Via het aangetroffen bloed en DNA-onderzoek werd de identiteit van deze persoon bekend, het bleek een 28-jarige man uit Amsterdam. Hij is inmiddels aangehouden. De man blijkt een deel van zijn hand te zijn kwijt geraakt bij de mislukte plofkraak.

Ziekenhuis: belangrijke getuige
De verdachte is binnen een uur na de plofkraak door een blonde vrouw naar het ziekenhuis de Gelderse Vallei in Ede gebracht. De politie weet niet hoe en waar zij de verdachte is tegen gekomen. Ze kan ook zonder van de plofkraak te hebben geweten bij de zaak betrokken zijn geraakt. Duidelijk is dat ze een belangrijke getuige is.

Signalement getuige
De vrouw reed in een Peugeot 206, vermoedelijk een cabrio model. Verder droeg zij die nacht een bril en haar lange blonde haar droeg ze in een vlecht die over haar schouder hing. Ze was die nacht gekleed in een donkerkleurig trainingspak, vermoedelijk van het merk Adidas.

Meerdere daders
De politie heeft vast kunnen stellen dat er minstens twee daders bij de poging plofkraak betrokken waren. Het is niet uit te sluiten dat ook de tweede dader gewond geraakt is bij de plofkraak.

Vragen

  • Wie is de blonde vrouw die eind januari een gewonde man naar het ziekenhuis de Gelderse Vallei in Ede bracht?
  • Wie heeft misschien iemand in zijn/haar omgeving horen praten over dit voorval en weet wie deze vrouw is?
  • Wie heeft informatie over deze poging plofkraak die nog niet met de politie is gedeeld?
  • Wie heeft informatie of tips die kunnen leiden naar meer, ook mogelijk gewond geraakte daders van deze plofkraak? 

Zaaknummer

2017040038

Datum delict

25th January, 2017

Plaats delict

Didam

Signalement

Status

gezocht