Den Haag – Haags stel aangehouden voor heling en witwassen

Agenten van Bureau De Heemstraat hielden donderdag 6 juli een 44-jarige Hagenaar en zijn 43-jarige partner aan op verdenking van heling en witwassen. Er liep al enige tijd een onderzoek naar de ‘handel en wandel’ van de man.1 min


Meerdere mensen, ook van buiten de eenheid Den Haag, meldden in hun aangifte van zakkenrollerij dat hun gestolen smartphone via de app ‘Find my iPhone’ aanstraalde op een adres in de Schilderswijk-West. Daarop startte aan Bureau De Heemstraat een onderzoek naar de bewoners. Uit dat onderzoek bleek dat in de woning meerdere mensen verbleven met antecedenten op het gebied van zakkenrollen. De hoofdbewoner, de nu aangehouden verdachte, bleek in Nederland geen geregistreerd inkomen te hebben. Wèl rekende hij voor een dure auto een aanzienlijk deel van het aankoopbedrag cash af.

Signalen

Naast de bevindingen uit het onderzoek, kwamen bij de wijkagent signalen binnen dat de hij in de buurt bekend stond als een man met aanzien die, ondanks dat hij niet werkte, een hoop dure spullen in zijn bezit had. Ook werden er regelmatig dure auto’s bij de man voor de deur gezien. “Met een onderzoek als dit kunnen we de wijkbewoners laten zien dat misdaad niet loont èn dat wij als politie iets doen met de signalen die wij vanuit de buurt krijgen. Melden helpt, dus”, aldus de wijkagent.

Toen de wijkagent donderdag 6 juli zag dat er bij de woning van de man een auto werd ingepakt, kennelijk met het doel om op vakantie te gaan, werd besloten zijn vertrek niet af te wachten. De officier van justitie besloot dat de Hagenaar en zijn vriendin moesten worden aangehouden en beval de inbeslagname van zijn auto en doorzoeking van zijn woning. In de woning werd aanzienlijk cash geldbedrag gevonden en ruim 20 dure smartphones waarvan nu wordt bekeken of deze zijn gestolen. De verdachten worden dinsdag 11 juli voorgeleid aan een rechter-commissaris
 

Ondermijnende criminaliteit

Ondermijning heeft vele gezichten. Je zal maar naast iemand wonen die wiet verbouwt. Met een grote kans op brand of ontploffing voel je in je eigen huis niet bepaald veilig. Of zoals in dit geval: een buurtbewoner die niet werkt, maar er een behoorlijk luxe leventje op na houdt en daar aanzien mee verkrijgt. In andere gevallen gaan achter ondermijning frauduleuze bedrijfjes schuil die riante winsten maken met hun activiteiten. Ondermijnende criminelen deinzen vaak niet terug voor geweld, afpersing en corruptie. Soms zo erg dat zij het woongenot of het ondernemersklimaat totaal verzieken. Daarom maakt de politie, samen met haar partners, een vuist tegen ondermijning. Signalen vanuit bijvoorbeeld buurtbewoners of particuliere organisaties zoals woningbouwverenigingen, banken en verzekeraars helpen hierbij enorm.