Breda – Elf minderjarigen aangehouden voor openlijk geweld

In alle vroegte heeft de politie elf jongens aangehouden voor openlijk geweld. Op 7 september zouden ze betrokken zijn geweest bij het in elkaar slaan en schoppen van een jongen. Dat geweld is opgenomen en op internet geplaatst.1 min


In alle vroegte

Een ‘vecht’ afspraak tussen twee jongens draaide uit op een openlijk geweld op 7 september. Twee jongens hadden afgesproken om elkaar ergens te treffen om het één en ander uit te vechten. Via social media kanalen werd dit helemaal opgeklopt en verkeerd begrepen. Op het bewuste tijdstip kwam een grote groep jongelui naar de Namenstraat. Uiteindelijk kreeg één jongen klappen en schoppen van een flinke groep. Anderen hadden dat gefilmd en binnen no time stonden er verschillende filmpjes online. Verschrikkelijke beelden om te zien. Gelukkig vielen de verwondingen verhoudingsgewijs mee maar de schrik en angst niet. Ook verschillende daders, die zichzelf zagen op de beelden, snapten dat het hier helemaal uit de hand was gelopen. Op social media werd afschuw uitgesproken over het incident. 

Onderzoek

De politie kreeg lucht van de filmpjes en ook werd er aangifte gedaan. Een onderzoek werd gestart. Enkele ouders van daders meldden zich al direct bij de politie om hun kind aan te geven. Afspraken werden gemaakt omdat het onderzoek nog niet afgerond was. Van de overige verdachten werd in de loop van het onderzoek de identiteit vastgesteld. Na overleg met de Officier van Justitie werd besloten alle verdachten op een zelfde moment aan te houden. Dat is vanmorgen op dinsdag 10 oktober gedaan. Elf jongens in de leeftijd tussen 13 en 16 jaar zijn aangehouden.

Signaal

Deze zaak, en vooral de aanhouding van de verdachten, moet een duidelijk signaal zijn voor jongeren. Hier blijkt dat oproepen op social media helemaal uit de hand kunnen lopen. Ga niet zo maar mee in wat er op social media gezegd en vooral geroepen wordt.
Maar dit is ook een waarschuwing voor ouders. Het is belangrijk zicht te hebben op wat uw kind doet op social media en hoe ze dat interpreteren en mee om gaan. In gesprek met elkaar blijven is zeer belangrijk.