Breda – Babbeldief actief in Breda e.o

Opnieuw is een hoogbejaarde vrouw het slachtoffer geworden van babbeldief. Een 86-jarige vrouw uit de wijk Zandberg is vrijdagochtend 15 september 2017 bestolen door een mannelijke dief die zich met een smoes bij haar binnen wist te praten. Behalve in de wijk Zandberg sloegen mannelijke babbeldieven vorige week ook toe in de wijk Geeren-Zuid in Breda, in Bavel en in Geertruidenberg.1 min


De smoezen die babbeldieven gebruiken veranderen steeds. Op dit moment bedienen mannelijke dieven zich van de smoes dat er een noodsituatie gaande is (waterlekkage, gaslekkage e.d.) en dat de slachtoffers hun waardevolle spullen en documenten moeten pakken en veiligstellen. Een andere veelgebruikte smoes is dat het slachtoffer geld terugkrijgt en daarvoor even zijn of haar pinpas moet geven. 

Samen de strijd aan tegen babbeltrucs

De politie doet er alles aan om diefstal door een babbeltruc te voorkomen. Zo houden politie en gemeenten regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten over de babbeltruc voor senioren. Ook probeert de politie babbeldieven op te sporen. Dit blijkt echter lastig, doordat de slachtoffers mogelijk door hun hoge leeftijd of uit schaamte laat of geen melding doen van de babbeltruc.

De politie roept oudere mensen op alert te zijn op de praktijken van babbeldieven. Ook vraagt de politie mensen met oudere ouders met hun familieleden in gesprek te gaan over het fenomeen babbeltruc. Meer informatie over dit onderwerp en filmpjes over babbeltrucs vindt u hier. Belangrijkste boodschap is: Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen!

Enkele preventietips

Verwacht u niemand of verwacht u bijvoorbeeld wel iemand van een thuiszorgorganisatie, maar kent u de persoon die aanbelt niet, laat diegene dan niet zomaar binnen. Zorg ervoor dat uw deur niet helemaal open kan, bijvoorbeeld door een kierstandhouder. Vraag altijd om een legitimatie en bel gerust ter controle naar de organisatie of het bedrijf waar iemand van zegt te zijn. Let op! Babbeldieven schromen niet om vervalste legitimatiebewijzen of brieven te gebruiken.

Mocht iemand toch bij u binnen weten te komen, sluit dan altijd zelf de voordeur, verlies de persoon niet uit het oog en probeer zo snel mogelijk alarm te slaan.

Geef nooit uw bankpas of pincode af, geen enkele instantie zal hierom vragen, geef geen informatie over geld of sieraden die zich mogelijk in huis bevinden en probeer de onbekende zo snel mogelijk uw huis uit te krijgen. Kunt u pas na afloop alarm slaan, doe dit dan zo snel mogelijk of vraag een buur, familielid of omstander om dit voor u te doen. Uiteraard belt u hiervoor 112.