Borssele – Politie oefent samen met defensie bij kerncentrale Borssele

In de anders zo rustige omgeving van de kerncentrale in Borssele was donderdag 24 januari behoorlijk wat bedrijvigheid vanwege een oefening. Bewakingseenheden van de politie (Zeeland-West-Brabant en Oost-Brabant) en een peloton van de Koninklijke Landmacht (13 lichte brigade uit Oirschot) voerden, onder leiding van de Algemeen Commandant van de politie, een TOMT (Tactische Oefening met Troepen) uit.2 min


Het doel van deze gezamenlijke oefening was het bevorderen van de samenwerking tussen de diensten. Ook werd door observanten van de oefenstaf bekeken hoe het zat met de daadwerkelijke geoefendheid van de bewakingseenheden. Werkwijzen en procedures moeten op elkaar worden afgestemd, evenals de onderlinge communicatie. Dit is nodig zodat alle betrokken diensten in de praktijk op een zo professioneel mogelijke wijze samen kunnen optreden ten behoeve van de landelijke veiligheid. In totaal waren er ruim 100 mensen betrokken bij de oefening.

Een vertegenwoordiger van de Koninklijke Landmacht zegt over deze TOMT het volgende: “Het bijstaan van civiele autoriteiten bij crises en rampen hoort bij de drie kerntaken van Defensie. Het realistisch oefenen door 13e Lichte Brigade tijdens deze oefening is noodzakelijk en nuttig, om inzet-gereed te zijn en te blijven. De landmacht heeft altijd eenheden paraat staan voor nationale inzet. De 13 Lichte Brigade staat klaar om te helpen als Nederland hen nodig heeft. Terrorisme (het basisscenario van deze oefening) is een ernstige bedreiging voor onze vrijheid. Militairen zijn er om te vechten voor vrede en veiligheid. Dat doen zij in conflictgebieden in het buitenland, maar indien nodig ook in ons eigen land.”

Scenario: terrorismedreiging

Het basisscenario kwam erop neer dat er, elders in Europa, een aanslag was gepleegd op een kerncentrale. Hierbij kwam informatie vrij dat dit incident mogelijk ook gevolgen zou kunnen hebben voor de kerncentrale in Borssele. In zo’n situatie komen politie en defensie samen om de kerncentrale te bewaken. Binnen dit scenario werden verschillende voorkomende situaties op een realistische manier geoefend. Dat varieerde van controles van personen die in hun auto het terrein op wilden rijden tot een verwarde schreeuwende man die bij de kerncentrale naar binnen wilde.

Samenwerking is tijdens dergelijke cases van het grootste belang. Door op deze manier te oefenen leren de medewerkers van de verschillende diensten elkaars werkwijzen kennen, weten zij wat ze aan elkaar hebben en voor elkaar kunnen betekenen. Voor de oefenlocatie is gekozen omdat de kerncentrale een object is dat tijdens een echte dreigingssituatie ook op deze manier beveiligd zou kunnen worden. De plek is zeer geschikt om te oefenen, omdat hier weinig overlast voor omwonenden veroorzaakt wordt en er toch op een realistisch manier geoefend kan worden.

Terugblik

Burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele was ook tijdens de oefening aanwezig en blikt terug: “Deze manier van samen bewaken is niet vanzelfsprekend en is geen automatisme, dus het is goed om te zien dat het beoefend wordt en het voornemen is uitgesproken dit in de toekomst ook vaker samen te doen. Veiligheid is het sleutelwoord rondom de kerncentrale. De samenwerking van politie en defensie in soortgelijke situaties draagt bij aan de veiligheid voor de omgeving.”

De algemeen commandant (medewerker van Politie Zeeland-West-Brabant) na de oefening over de TOMT 2019: “Voor Zeeland was dit een unieke situatie. Het was de eerste keer dat politie en defensie samen oefenden in het publieke domein. We oefenen natuurlijk om voorbereid te zijn als er onverhoopt in het echt een calamiteit plaatsvindt. Tijdens het oefenen worden er ook wel fouten gemaakt. Maar feit is; alleen van je fouten kun je leren. In de toekomst gaan we deze manier van samenwerken zeker uitbouwen, dus we gaan er van uit dat we nog vaker in deze samenstelling gaan oefenen. Wat dat betreft is de oefening een mooie les geweest.”