Bedum / Garmerwolde – Leden Satudarah aangehouden na inbraak in supermarkt

Laatste update: 12-02-2014 | 11:01 Bedum / Garmerwolde – De politie hield dinsdagnacht op de Rijksweg N360 bij Garmerwolde drie 21-jarige mannen aan op verdenking van het plegen van inbraak. Twee van de drie mannen zijn lid van motorclub Satudarah. De leden worden ervan verdacht dat zij in een supermarkt aan de Grotestraat in Bedum hebben […]

  • Laatste update: 12-02-2014 | 11:01

Bedum / Garmerwolde – De politie hield dinsdagnacht op de Rijksweg N360 bij Garmerwolde drie 21-jarige mannen aan op verdenking van het plegen van inbraak. Twee van de drie mannen zijn lid van motorclub Satudarah. De leden worden ervan verdacht dat zij in een supermarkt aan de Grotestraat in Bedum hebben ingebroken.

Men verschafte zich toegang tot de supermarkt door een ruit van de toegangsdeur te forceren. In de deur zat een groot gat. De inbrekers zijn vervolgens door het gat de supermarkt binnengekomen. In de supermarkt werd een bloed- en een schoenspoor aangetroffen. Vlak na de inbraak zagen politieagenten op de weg van Bedum naar Ten Boer een auto rijden. Uiteindelijk wisten de agenten op de Rijksweg bij Garmerwolde de betreffende auto te achterhalen en te controleren. In de wagen zaten de drie motorclubleden. Al snel werd vastgesteld dat één van de mannen gewond was aan zijn hand en gebloed moet hebben. Ook lijkt het profiel van de schoenen van één van de mannen overeen te komen met het aangetroffen schoenspoor in de winkel.

Verhoor

De drie verdachten werden aangehouden en in een cel ingesloten. Zij worden vandaag gehoord. De schoenen van de verdachte werden voor nader onderzoek in beslag genomen. De forensische opsporing heeft een nader sporenonderzoek ingesteld.

Outlawbikers

De meeste leden van motorclubs zijn normaal geïntegreerd in de maatschappij. Enkelen, veelal leden van de zogenaamde outlaw motorclubs, houden zich echter niet aan de wet en weigeren de regels die in Nederland gelden te accepteren. Deze zogenaamde ‘Outlawbikers’  vertonen normoverschrijdend en crimineel gedrag. Uit onderzoek blijkt dat deze outlawbikers door hun groepsgedrag zo intimiderend werken dat hun slachtoffers vaak geen aangifte doen uit angst voor de gevolgen. De politie werkt samen met het Openbaar Ministerie en de gemeenten aan het aanpakken van deze groep. Die aanpak van de outlawbikers heeft een hoge prioriteit voor de politie en haar partners (onder andere Openbaar Ministerie en gemeenten). Het is bekend dat individuele leden van dergelijke clubs vaak betrokken zijn bij criminele en/of ondermijnende activiteiten.