Arnhem – Witwasonderzoek Arnhem: aanhouding en sluiting vier horecazaken

In een witwasonderzoek heeft de politie, in samenwerking met de FIOD, op dinsdagochtend 6 maart een 65-jarige Arnhemmer aangehouden en heeft er een doorzoeking in zijn woning plaatsgevonden. De man wordt verdacht van gewoontewitwassen, waarbij hij met crimineel verkregen geld horecagelegenheden in de Arnhemse binnenstad financiert. Tijdens de zoeking in zijn woning is er een contant bedrag van ruim €10.000,- aangetroffen en in beslag genomen. Ook is er beslag gelegd op een zeiljacht. Op last van burgemeester Marcouch zijn vier horecazaken aan de Korenmarkt in Arnhemse per direct gesloten.1 min


De gemeente kreeg afgelopen najaar argwaan toen de verdachte zich intensief bezighield met de exploitatie van betreffende horecazaken. In korte tijd werden drie horecazaken overgenomen en gingen er verhalen rond over het criminele verleden van de man.

Dit signaal werd door de gemeente bij de politie gemeld en tevens werd het landelijk bureau Bibob ingeschakeld. Dit heeft er toe geleid dat de recherche in oktober 2017 een onderzoek is gestart naar de Arnhemmer.

Illegale herkomst

Afgelopen maanden heeft de recherche in samenwerking met de FIOD onderzoek gedaan om de herkomst van de geïnvesteerde gelden te herleiden. Tijdens het onderzoek is er zicht gekomen op bezittingen en investeringen van enkele honderdduizenden euro’s waarvoor geen legale herkomst te vinden is.

De burgemeester van Arnhem heeft besloten de zaken direct te sluiten, in afwachting van de verdere resultaten van het rechercheonderzoek en het bureau Bibob.

De politie zet het onderzoek voort. In deze fase worden inhoudelijk geen mededelingen gedaan over het onderzoek.

Misdaad mag niet lonen

In de aanpak van ondermijning door criminelen werken de gemeente, politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst en het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) nauw samen. Het overgrote deel van alle criminaliteit wordt gepleegd met het oog op snel financieel gewin. Door crimineel vermogen af te pakken, maken de betrokken overheidsinstanties duidelijk dat misdaad niet loont. Criminelen verliezen niet alleen het misdaadgeld, maar daarmee ook hun status in het criminele milieu. Om zoveel mogelijk crimineel vermogen af te kunnen pakken, wordt steeds vaker beslag gelegd op geld, vastgoed en luxe goederen van criminelen.