Amsterdam – Gezocht – Hoogbejaarden slachtoffer babbeltruc ‘Fraudeafdeling ING’

Laatste update: 23-05-2014 | 10:04 Zaaknummer: 2014069105 Datum delict: 18-03-2014 Plaats delict: Amsterdam Door zich heel geloofwaardig voor te doen als bankmedewerker is het oplichters medio maart gelukt de bankrekening van meerdere hoogbejaarden leeg te halen. Heeft u een tip over deze zaak? Laat het ons weten via het tipformulier Op dinsdag 18 maart gaat […]

Laatste update: 23-05-2014 | 10:04
Zaaknummer: 2014069105
Datum delict: 18-03-2014
Plaats delict: Amsterdam

Door zich heel geloofwaardig voor te doen als bankmedewerker is het oplichters medio maart gelukt de bankrekening van meerdere hoogbejaarden leeg te halen.

Heeft u een tip over deze zaak? Laat het ons weten via het tipformulier

Op dinsdag 18 maart gaat de telefoon van een bejaard echtpaar van 85 en 90 jaar. Het 85-jarige slachtoffer neemt de telefoon op en luistert naar de dame aan de andere kant van de lijn die in accentloos Nederlands vertelt dat ze van de fraudeafdeling van de ING-bank is. Het slachtoffer krijgt te horen dat haar rekening betrokken is bij een fraudeonderzoek. De vrouw klonk erg kordaat en dirigerend. Het lukt de vrouw om informatie over de rekeningen, pasnummers, tancodes en wellicht ook de pincode te achterhalen. Het slachtoffer moet haar bankpassen, mobiele telefoon en tancodelijst in een envelop stoppen en deze envelop zou door een ING-medewerker worden opgehaald. Even later staat er een jongeman voor de deur. Het slachtoffer gaat ervan uit dat dit de ING-medewerker is en geeft de envelop af.

Later die avond wordt het slachtoffer door de daadwerkelijke bank gebeld. Die had geconstateerd dat er bijzondere transacties hadden plaatsgevonden met de rekening van het slachtoffer. Het slachtoffer legt uit wat er eerder die dag gebeurd is en krijgt van de bankmedewerker te horen dat zij helaas lijkt te zijn opgelicht.

De volgende dag, op woensdag 19 maart vindt opnieuw een dergelijke oplichting plaats. Nu is een 87-jarige man slachtoffer. Hij krijgt aan de telefoon te horen dat de ING bezig is met een controle van bankpassen omdat er een grootschalige fraude zou zijn gepleegd. Het slachtoffer schrikt hiervan, mede omdat de man erg overtuigend is. Ook hier komt er even later iemand aan de deur die de bankpas komt ophalen.

Paris Saint Germain
Met de bankpassen van de slachtoffers zijn verschillende transacties gedaan, waaronder bij een casino/gokspelhal op het Damrak in Amsterdam. Daar zijn door camera’s twee mannen vastgelegd. Van één van hen is de identiteit inmiddels bekend. De andere man zoeken we nog. Hij droeg een opvallend rood/zwart trainingsjack, met daarop het logo van voetbalclub ‘Paris Saint Germain’.

Tips
Herkent u de man op de beelden of heeft u andere informatie over deze zaak? Vul dan het tipformulier in of bel de Amsterdamse politie via de Opsporingstiplijn 0800-6070. Anoniem kan ook via het telefoonnummer 0800-7000.

Afbeeldingen