Amsterdam – Gezocht – Daders gezocht overval waardetransport

Op donderdagavond 15 december 2016 rond tien voor half zeven wordt op de Amstelveenseweg, vlakbij het Vondelpark, een waardetransport overvallen door een gewapende man. De bestuurder en bijrijder van het transport worden die avond gedwongen met hun witte bestelbus, een VW Crafter, door te rijden naar de Riekerweg. Daar wordt de inhoud van het transport door meerdere personen uit het voertuig gehaald. De bestelbus wordt vervolgens in brand gestoken en de overvallers vluchtten weg in minstens twee auto’s en een scooter.

Omschrijving

Opvallend is dat tientallen dozen uit de bestelbus zijn gehaald, maar niet zijn meegenomen. Op het Suze Groenewegplantsoen zien getuigen vervolgens dat er mensen uit een onbekend voertuig stappen, twee pakketten in de bosjes achterlaten en weer vertrekken. Die pakketten worden door die getuigen veiliggesteld. Later ziet men dat er kennelijk door de inzittende van een Volkswagen Golf naar deze pakketten wordt gezocht.

Het onderzoek is inmiddels in volle gang en de recherche heeft camerabeelden veilig gesteld van de situatie op de Amstelveenseweg. Op die beelden is te zien dat er een zwarte Volkswagen Polo en een witte Citroën Berlingo of Peugeot Partner voor en achter het transport rijden. De Volkswagen Polo zou 7-spaaks wieldoppen hebben en geproduceerd zijn vanaf 2009 tot heden. Het bouwjaar van de Citroën of Peugeot zou liggen tussen 2002 en 2008. Het onderzoeksteam wil graag in contact komen met de inzittenden van deze voertuigen.

Verder is de recherche in het onderzoek gestuit op goederen die afkomstig zijn van de overval. Op die aangetroffen goederen wordt technisch onderzoek verricht.

Inmiddels zijn in verband met deze zaak drie verdachten aangehouden. Dat zijn drie (nog onder voorbehoud!) mannen in de leeftijd van 26 tot 39 jaar afkomstig uit Amsterdam. Het team is op zoek naar meer verdachten.

Bij de overval zijn vooral sieraden buit gemaakt, horloges en horloge-onderdelen uit het hogere segment, zoals Cartier, Baum en Mercier en Van Cleef & Arpels. Mogelijk dat in de periode rond de overval, half december vorig jaar, een grote partij sieraden en horloges is aangeboden die mensen nu mogelijk in verband kunnen brengen met deze overval.

Verder wil de recherche spreken met getuigen die iets gezien hebben op één van de drie locaties tussen 18:20 en 20.00 uur op donderdagavond 15 december. Het gaat dan specifiek om:

  1. De Amstelveenseweg nabij het Vondelpark, ergens tussen de Overtoom en het Haarlemmermeerstation: de overrompeling van de medewerkers en de overval door één man.
  2. De Riekerweg nabij de jachthaven: het uitladen en in brand steken van de VW Crafter en het vluchten van meerdere personen.
  3. Het Suze Groenewegplantsoen: het achterlaten van de pakketten vanuit een onbekend voertuig en het later vergeefs zoeken ernaar door de inzittende van een Volkswagen Golf.

De aangetroffen en achtergelaten dozen zijn voor forensisch onderzoek in beslag genomen. Ook de uitgebrande bestelbus is voor onderzoek veiliggesteld.

Bent u getuige geweest van deze overval of heeft u andere informatie neem dan contact op met de opsporingstiplijn via 0800-6070. Anoniem melden kan ook: 0800-7000. In deze specifieke zaak kunt u ook bellen met het Team Nationale Inlichtingen via 079-345 8999. Of vul het tipformulier in.

Zaaknummer

2016271938

Datum delict

15th December, 2016

Plaats delict

Amsterdam

Signalement

Status

gezocht