Alcoholcontroles

2 min


Westfriesland – In de nacht van zaterdag op zondag zijn op drie plaatsen in Westfriesland alcoholcontroles gehouden. In totaal kregen dertien bestuurders een proces-verbaal omdat zij meer dan de toegestane hoeveelheid alcohol hadden gebruikt.

Achtervolging

Tussen 20.00 en 22.00 uur werd gecontroleerd op de Almereweg in Medemblik. Van de 110 gecontroleerde bestuurders bleek slechts een persoon teveel te hebben gedronken. Deze bestuurder negeerde aanvankelijk een stopteken, waarbij hij bijna een politiemedewerker aanreed. Deze kon zich door opzij te springen nog net in veiligheid brengen. De politie zette de achtervolging in. De verdachte ging er met hoge snelheid vandoor. Op de N239 haalde hij snelheden van ruim boven de 160 km per uur, terwijl 80 km is toegestaan. Hij haalde ook op onverantwoorde wijze in, waardoor tegenliggers de berm in moesten. Vervolgens reed hij in Abbekerk met snelheden tegen de 100 km per uur, waar 30 is toegestaan. Uiteindelijk kreeg de politie hem in Benningbroek te pakken. De man had teveel alcohol gebruikt. Hij blies 385 ug/l, bijna twee maal het toegestane maximum van 220 ug/l. De man, een 33-jarige Rotterdammer, is aangehouden. Zijn rijbewijs, waarbij overigens aan de echtheid wordt getwijfeld, is ingevorderd. De man is inmiddels in verzekering gesteld.

Vier keer het maximum

Tussen 22.40 en 01.15 uur controleerde de politie op de A.C. de Graafweg in Wognum. Van de 94 gecontroleerde bestuurders had er een teveel gedronken. De bestuurder blies 420 ug/l.

Tenslotte controleerde de politie tussen 00.00 en 05.00 uur op de Dreef in Enkhuizen. Hierbij werden enkele honderden bestuurders gecontroleerd. Elf bestuurders bleken teveel te hebben gedronken. Twee zelfs zoveel dat hun rijbewijs werd ingevorderd. De hoogste score was 905 ug/l. Dat is ruim vier maal het wettelijk maximum van 220 ug/l.

Doel van deze alcoholcontroles

De politiekorpsen willen met deze grootscheepse controles aantonen dat rijden onder invloed binnen hun werkgebied niet getolereerd wordt. Verkeersongevallen met als oorzaak drank, zijn de meest ernstige ongevallen. Daarom is de politie er alles aan gelegen om hier streng op te controleren. De politie controleert 24 uur per dag op het rijden onder invloed van alcohol; middels alcoholfuiken, maar ook tijdens surveillancediensten. Sommige drankrijders lopen tegen de lamp omdat zij een aanrijding hebben veroorzaakt.

Alcohol en verkeer gaan niet samen

Het is niet verstandig om onder invloed van alcohol te rijden. De eigen veiligheid en die van anderen staat op het spel. Daarnaast staan er stevige boetes op rijden onder invloed. Bij een promillage boven de 0,5 promille (beginnende bestuurders boven de 0,2 promille) is het verboden om verder te rijden. Na een ongeval wordt het nog veel vervelender. Denk daarbij aan het kwijtraken van het rijbewijs. En zelfs aan forse taak- en gevangenisstraffen. Verzekeraars zullen de veroorzaakte schade verhalen, als blijkt dat de bestuurder onder invloed heeft gereden. In de meeste gevallen betekent dit een persoonlijk faillissement.

Zoek een BOB!

100% BOB = 0% op! De politie kondigt regelmatig aan dat er gecontroleerd wordt op het rijden onder invloed van alcohol, o.a. via twitter en facebook. Ondanks het grote draagvlak voor alcoholcontroles, worden toch nog dagelijks drankrijders aangehouden. Als u van plan bent om te drinken, zorg dan vooraf voor uw vervoer. Meer informatie over de BOB is te vinden op->