Aanpak tegen diefstal scooters, brom

1 min


Middelburg – De Walcherse gemeenten en de politie gaan zich gezamenlijk inzetten om het stelen van scooters, brom- en snorfietsen tegen te gaan en de pakkans van de daders te vergroten. In de periode 2010-2012 is het aantal aangiften van diefstal van deze vervoersmiddelen op Walcheren met ruim 70% gestegen (van 103 naar 184 aangiften).

Gemeenten en politie gaan op verschillende terreinen aan de slag om diefstal van scooters, brom- en snorfietsen tegen te gaan. Zo opent de politie een meldpunt. Dit naar aanleiding van een analyse die beide partijen hebben gemaakt van de diefstallen begaan in 2012. Hieruit blijkt dat het merendeel van de gestolen voertuigen niet of enkel op slot stonden met het stuurslot en gestolen werden rondom het huis en de openbare weg.

Meldpunt

Gemeenten en politie doen een oproep aan alle burgers om te melden op welke locaties veel eigenaren van scooters, brom- en snorfietsen bij elkaar komen om te sleutelen aan deze vervoersmiddelen. Daarom opent de politie het e-mail meldpunt ‘Meldpunt.BromSnorfiets@zeeland.politie.nl’.

Pitbikes

De politie ontvangt regelmatig klachten van inwoners over overlast van zogenaamde pitbikes. Pitbikes zijn kleine crossmotors. Aan deze pitbikes wordt vaak gesleuteld op dezelfde plekken waar ook aan scooters, brom- en snorfietsen wordt gesleuteld. Ook voor het melden van locaties van deze plekken of overlast van pitbikes kan het bovenstaande meldpunt worden gebruikt.

Gebruik ketting of beugelslot

Naast de inzet van gemeenten en politie kunnen eigenaren ook een bijdrage leveren door het voertuig niet enkel met het stuurslot op slot te zetten. Deze sloten blijken erg makkelijk open te breken te zijn. Het advies is om een ketting of beugelslot te gebruiken en deze aan een vast punt, bijvoorbeeld een lantaarnpaal, vast te maken. Dit maakt het voor een dief een stuk moeilijker om het voertuig te stelen. Dit is een gezamenlijk bericht van de politie en Walcherse gemeenten.