Aanhouding inbrekers door scherpe getuige

1 min


Veghel – Twee woninginbrekers zijn zaterdagmorgen aangehouden omdat een buurtbewoner breekgeluiden hoorde en niet aarzelde maar direct 112 belde.

Zaterdag 29 november 2014 om 4.20 uur werd de meldkamer van de politie gebeld door een getuige die meldde dat ze breekgeluiden hoorde vanuit de richting van een woning aan de Meeuwdonk. De politie reageerde snel op die melding. De wijk werd dichtgezet en agenten gingen lopend in de richting van de woning. Toen de inbrekers, die nog in de woning waren, de agenten in de gaten kregen gingen ze er vandoor. Eén van de mannen kon direct aangehouden worden. Bij zijn aanhouding pleegde hij verzet en gebruikte hij geweld tegen een politieagent, hij sloeg hem hard tegen zijn hoofd. De te hulp geroepen politiehond wist de tweede verdachte snel te pakken. Beide mannen, 20 en 23 jaar oud, zijn naar het bureau gebracht. De agent kon zij werkzaamheden blijven vervullen ondanks het feit dat hij last van zijn hoofd en nek had.

Snel bellen helpt

De meeste van de verdachten van een misdrijf worden op heterdaad, zoals dat heet aangehouden. Dat betekent eigenlijk kort na het plegen van het misdrijf. Dat scheelt veel onderzoek omdat de recherche niet meer op zoek moet naar de verdachte. Wat hierbij wel van cruciaal belang is, is dat we snel gebeld worden als u getuige bent van een misdrijf. Dus als u iets ziet of hoort wat niet gebruikelijk is, wat dus verdacht is, bel dan snel 112 zodat wij ook snel kunnen reageren. Bovenstaande zaak bewijst dit weer eens.

Geweld tegen politieambtenaren

Geweld, fysiek maar ook psychisch, tegen politiemedewerkers wordt niet getolereerd. Om dat geweld terug te dringen zijn er verschillenden maatregelen genomen en afspraken gemaakt met het Openbaar Ministerie. Agenten zijn duidelijk in wat wel en geen toelaatbaar gedrag is en spreken de agressieve persoon er direct op aan. Fysiek geweld wordt natuurlijk niet geaccepteerd, evenmin als bedreiging, mishandeling of belediging. Verdachten worden gelijk aangehouden. De politie registreert alle incidenten met agressie en geweld. De politie doet altijd direct aangifte. Het Openbaar Ministerie brengt de dader zo snel mogelijk voor de rechter en eist driemaal zo hoge straffen. Daarbij kan het Openbaar Ministerie snelrecht of supersnelrecht toepassen. Bij snelrecht vindt de rechtszaak tegen de verdachte binnen veertien dagen na het incident plaats, bij supersnelrecht binnen drie dagen. Schade wordt altijd verhaald op de dader.