Holland

2 min


Noord-Holland – Op maandag heeft de politie in totaal zes personen aangehouden die verdacht worden van het plegen van huiselijk geweld. De politie pakt deze vorm van geweld in de privésfeer aan, want door in te grijpen kan een vaak jarenlange gewelddadige relatie worden beëindigd. Daders worden verantwoordelijk gesteld voor hun daden, het slachtoffer krijgt steun. Belangrijk is ook dat eventueel betrokken kinderen leren dat geweld niet gewoon is.

Op maandag waren er opvallend veel huiselijk geweldzaken in de eenheid Noord-Holland:

Op maandagavond is een 43-jarige man in de Zaanstreek aangehouden. Hij wordt verdacht van het stelselmatig mishandelen van zijn vriendin. De man is in verzekering gesteld. Het slachtoffer had verschillende kneuzingen over haar hele lichaam.

Een 47-jarige man uit Hoofddorp is aangehouden op verdenking van het mishandelen van zijn vriendin. De man is in verzekering gesteld. In Alkmaar is in de namiddag een 42-jarige Alkmaarder aangehouden wegens het slaan van zijn partner. De vrouw liep verwondingen op aan haar gezicht. De man is in verzekering gesteld. In Heerhugowaard is gisteravond een 66-jarige man aangehouden wegens het mishandelen van zijn vrouw.

Aan het begin van de avond hebben agenten een 29-jarige man uit Ijmuiden aangehouden wegens het mishandelen van zijn vriendin. Hij is in verzekering gesteld. De vrouw liep diverse verwondingen op aan haar gezicht. In Den Helder is een 33-jarige man aangehouden op verdenking van het mishandelen van zijn partner. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

 

Kinderen

In een aantal gevallen waren er ook kinderen bij betrokken die de mishandeling hebben gezien of geschreeuw hebben gehoord. In die gevallen maakt de politie altijd een zogenaamde ‘zorgmelding’ op. Vooral bij kinderen kunnen de gevolgen groot zijn. Zij gaan bijvoorbeeld minder presteren op school, zich isoleren van andere kinderen of gaan zelf over over tot geweldmisbruik. In hun verdere leven hebben ze relatief vaak moeite met relaties en de opvoeding van hun eigen kinderen.

 

Aanpak huiselijk geweld

De politie treedt op bij huiselijk geweld en zet de vervolging van de daders in gang. Zelfs als er geen aangifte is gedaan, bijvoorbeeld uit angst voor de dader, dan streeft de politie er samen met het openbaar ministerie naar om de zaak ambtshalve te kunnen vervolgen. Dit betekent een vervolging zonder dat er door het slachtoffer aangifte is gedaan.

 

Samenwerking in de hulpverlening

Naast deze strafrechtelijke aanpak richt de aanpak zich ook op het stoppen van geweld. De politie richt zich hierbij niet alleen op de pleger, maar zorgt ook dat er contact komt tussen de benodigde hulpverlening en slachtoffer en/of kinderen. De politie werkt daarbij nauw samen met verschillende instanties zoals het openbaar ministerie, de reclassering, daderbehandelaars, vrouwenopvang en gemeenten.

Daarnaast wordt bekeken of er een huisverbod kan worden ingesteld voor de pleger van het huiselijk geweld. Op die manier is het niet het slachtoffer die een veilige (soms tijdelijke) plek moet zoeken, maar de dader die het huis niet meer in mag.

 

Kijk voor meer informatie over huiselijk geweld en hulp voor slachtoffers hier:

.

Voor vragen of hulp: bel met het

, 0900-12 62 626 (5 cent per minuut). U blijft anoniem als u dit wenst.