Leijdekkers mocht op zaterdagmiddag een (fictieve) straatroof plegen op de Kop van Zuid in Rotterdam. Kort daarop werd hij door een arrestatieteam in de kraag gevat en overgebracht naar het politiebureau. Dit markeerde de start van een levensechte 24-uurs belevenis als verdachte: van arrestatie tot verhoor, van fouillering tot een nacht in een politiecel. Dat de werkelijkheid ultiem werd nagebootst bleek wel toen de ‘suspect’ ook op juridische bijstand mocht rekenen. De raadsvrouw in het complot, in het dagelijks leven rechercheur, adviseerde Leijdekkers tijdens de verhoren. “Aanvankelijk luidde het advies van mijn advocaat dat ik me moest beroepen op mijn zwijgrecht, maar toen op zondagochtend de bewijzen zich opstapelden en er ook nog eens een extra getuigenverklaring werd opgevoerd, moest ik de straatroof wel bekennen. aldus een beduusde Leijdekkers kort na zijn vrijlating. En voegde direct daar direct lachend aan toe: “Mag ik nu eindelijk een sigaret opsteken?”
Afschrikeffect
Het initiatief is een primeur voor het Rotterdamse rechercheteam dat hiermee ook een serieuze boodschap wil overbrengen: “In de eerste plaats willen we laten zien dat verdacht zijn van een misdrijf en een nachtje in een politiecel, absoluut geen fijne ervaring is. En zeker ook niet stoer. Tegelijkertijd kunnen we het politiewerk laten zien zoals het echt is”, vertelt Marco van Pelt, chef opsporing en een van de initiatiefnemers van #Suspect41day.
Politiechef Frank Paauw is positief over dit initiatief: “jongeren denken soms dat het stoer is om vast te zitten. Dat beeld willen we bijstellen en daar leent social media zich uitstekend voor. Bovendien geeft het ook inzicht in de werkzaamheden van de recherche”.
Niks meer zelf beslissen
Leijdekkers, die zondagmiddag met een dagvaarding op zak het politiebureau verliet, vond het naar eigen zeggen geen pretje om vast te zitten. “Na een paar uur kwamen de muren echt op me af. Het besef van tijd raakte ik helemaal kwijt. En niks meer zelf te kunnen beslissen, maakte veel indruk op me. Het doet mentaal ook wat met je. Aan de andere kant voelde ik ook de persoonlijke betrokkenheid van de rechercheurs, maar ook van de bewaarders met wie ik veel contact had. Soms is datgene wat je ook als verdachte het alle hardst nodig hebt, heel eenvoudig, een medemens. Ik werd met respect behandeld, maar ik hoop dit nooit meer mee te maken”.
Social Media
De actie #Suspect41day was 24 uur lang via Twitter, Facebook en Instagram te volgen. Normaal gesproken worden de kanalen gebruikt voor onder meer opsporingsberichten en getuigenoproepen. De actie leverde het rechercheteam in de afgelopen periode nog meer volgers op. “En dat is goed nieuws”, zegt Van Pelt. “Onze social kanalen zijn een belangrijke online aanvulling op de offline aanwezigheid van agenten in de wijk. Alleen al ons Twitter-account heeft meer dan 10.000 volgers en we voorzien daarmee klaarblijkelijk in een belangrijke behoefte van het publiek. Maar ook op Instagram zijn we steeds actiever. Met medewerking van onze volgers lossen we samen zaken op, dus wat ons betreft mogen er nog eens 10.000 volgers bij”.