460 automobilisten gecontroleerd op alcohol

1 min


Alkmaar – Tussen 22.00 en middernacht hebben agenten op de Kennemerstraatweg 285 automobilisten gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer.

Een van hen, een beginnend bestuurder, bleek ruim twee keer teveel te hebben gedronken. Hij kreeg een rijverbod en proces-verbaal. Tussen 1.00 en 4.00 uur is de controle voortgezet op de Edisonweg. Van de 175 gecontroleerde bestuurders had een persoon ruim twee keer teveel gedronken. Deze bestuurder kon zijn rijbewijs inleveren en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

 Alcohol en verkeer gaan niet samen

Het is niet verstandig om onder invloed van alcohol te rijden. De eigen veiligheid en die van anderen staat op het spel. Daarnaast staan er stevige boetes op rijden onder invloed. Bij een promillage boven de 0,5 promille (beginnende bestuurders boven de 0,2 promille) is het verboden om verder te rijden. Na een ongeval wordt het nog veel vervelender. Denk daarbij aan het kwijtraken van het rijbewijs. En zelfs aan forse taak- en gevangenisstraffen. Verzekeraars zullen de veroorzaakte schade verhalen, als blijkt dat de bestuurder onder invloed heeft gereden. In de meeste gevallen betekent dit een persoonlijk faillissement.

Drankrijders raken na 2 veroordelingen het rijbewijs helemaal kwijt
Sinds enkele jaren is een puntensysteem rijbewijzen voor alcohol ingevoerd. Dit houdt in dat wanneer iemand binnen vijf jaar twee keer door de rechter wordt veroordeeld voor het rijden onder invloed van alcohol, deze het rijbewijs kwijt raakt en niet meer mag rijden. Bij de tweede overtreding moet het promillage dan wel meer dan 1,3 zijn. Of er moet sprake zijn van een weigering om mee te werken aan het alcoholonderzoek. Na de periode van de rijontzegging moet opnieuw rijexamen gedaan worden. Dit puntensysteem geldt alleen voor het rijden onder invloed van drank en geldt voor zowel ervaren als beginnende bestuurders. Kijk hier voor meer informatie over het rijden onder invloed en de gevolgen hiervan.