Op de avond van de melding heeft de meldkamer meteen een Burgernetmelding uitgedaan in de hoop getuigen te vinden en de daders te achterhalen. Rechercheurs van de Districtsrecherche IJsselland zijn dezelfde avond een onderzoek gestart. De politie heeft de volgende dag een getuigenoproep verspreid via politie.nl en Facebook. Verder heeft de recherche onder andere de mensen die zich als getuige hebben gemeld gehoord, de gegevens van de ‘gestolen telefoon’ bekeken en is een week na de beroving een passantenonderzoek gehouden. Dat houdt in dat rechercheurs rond het tijdstip van de zogenaamde beroving op de Eemlaan voorbijgangers hebben gevraagd of zij er een week eerder ook waren en of ze iets hebben gezien.
Proces-verbaal
Tijdens dit uitgebreide onderzoek ontstond gegronde twijfel over de verklaring van het slachtoffer, waarop de vrouw als verdachte aangemerkt werd voor het doen van een valse aangifte. Zij is uitgenodigd op het bureau en de recherche heeft haar geconfronteerd met de resultaten van het onderzoek. Ze heeft ondertussen toegegeven dat ze niet is beroofd.
Valse aangifte
Het is strafbaar om valse aangifte te doen. Jaarlijks worden er honderden valse aangiften gedaan bij de politie. Het doen van valse aangifte of valse melding is een misdrijf en wordt bestraft. Het bezorgt de politie veel onnodig werk en levert ook onrust op onder buurtbewoners. De politie doet niet alleen onderzoek naar de ‘daders’ maar toetst ook de bruikbaarheid en de betrouwbaarheid van alle verklaringen. In deze zaak wordt proces-verbaal opgemaakt en het Openbaar Ministerie neemt een beslissing over de manier waarop dit wordt afgehandeld.
(2017208549) NV