Zes drankrijders

1 min


Haarlem – De politie heeft zaterdagavond op de Westelijke Randweg gecontroleerd op het rijden onder invloed van alcohol. Tussen 20.00 uur en 21.30 uur bleken zes van de 89 gecontroleerde bestuurders (veel) teveel te hebben gedronken.

Drie drankrijders bleken zo ernstig onder invloed, dat de politie direct het rijbewijs invorderde. Een van de drankrijders had een alcoholpromillage van 1,8, terwijl voor hem, als beginnend bestuurder, een alcoholimiet van 0,2 promille geldt.
De controle was vooral gericht op bezoekers van de nabijgelegen voetbalclub. Uit onderzoek blijkt dat in de weekenden één op de 10 drankrijders afkomstig is van een sportkantine. Alle automobilisten die zaterdagavond werden aangehouden, waren bezoekers van de voetbalwedstrijd. Tegen alle drankrijders is proces-verbaal opgemaakt.
Twee keer in de fout: opnieuw rijexamen doen
In Nederland geldt voor alcohol als wettelijke limiet een bloedalcoholgehalte (BAG) van 0,5‰ of 0,2‰ (wanneer korter dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs).
De boetes voor het rijden onder invloed beginnen bij enkele honderden euro’s. Wanneer iemand een flinke slok op heeft, of al vaker is betrapt, is de kans groot dat bovendien het rijbewijs wordt ingevorderd. Wanneer iemand binnen 5 jaar 2 keer door de rechter wordt veroordeeld voor het rijden onder invloed van alcohol, raakt hij of zij het rijbewijs helemaal kwijt (bij de tweede overtreding moet het promillage dan wel meer dan 1,3 zijn). Er moet dan opnieuw rijexamen worden gedaan voordat de persoon weer de weg op mag met een motorvoertuig.
Alcoholcontroles voor veiligheid op de weg
De politie controleert 24 uur per dag op het rijden onder invloed; steekproefsgewijs of in de vorm van kleine of groots opgezette controles. Ondanks het grote draagvlak voor alcoholcontroles, worden toch nog dagelijks drankrijders aangehouden. Behalve automobilisten lopen ook regelmatig brom- en snorfietsers met een slok op tegen de lamp.
Bob, daar kun je mee thuis komen
Zaterdagavond zorgde de aanwezigheid van een tiental agenten er voor dat meerdere (jongere) bezoekers met hun scooter aan de hand het voetbalterrein verlieten. Dat niet iedereen van te voren een Bob-afspraak had gemaakt, bleek ook uit het aantal taxi’s dat, kort na aanvang van de alcoholcontrole, het parkeerterrein op kwam rijden.
Wie van plan is om te drinken, doet er goed aan om vooraf al vervoer te regelen. Klik hier voor meer informatie over de BOB-campagne.