Delft – Politieagenten hielden woensdag 26 juni om 04.40 uur een 31-jarige Delftse veelpleger aan die op in een woning aan de Sint Olofslaan had ingebroken. De man had de buit die bij de inbraak was weggenomen nog in zijn bezit, ontkennen was dan ook kansloos.
De Delftenaar werd op heterdaad door de bewoner van een woning aan de Sint Oloslaan betrapt. De man werd wakken van gestommel en ontdekte de inbreker in zijn slaapkamer. In de woning raakte de man vervolgens met de inbreker in gevecht en wist hij hem de deur uit te krijgen waarop de man direct via 1-1-2 de politiemeldkamer belde. Alle beschikbare politie-eenheden gingen op zoek naar de man. Op de Spoorsingel zagen zij een man lopen die voldeed aan het signalement. Toen zij hem aanspraken bleek het om een bekende veelpleger uit Delft te zijn die daarnaast goederen in zijn bezit had die bij de woninginbraak waren weggenomen. Agenten hielden de man direct aan. Hij zit nog vast.
Verdachte situatie, bel de politie
De politie vraagt bewoners bij verdachte situaties de politie te bellen. Als er bijvoorbeeld een onbekend persoon grote interesse heeft in geparkeerde auto’s of zich verdacht ophoudt in brandgangen en steegjes, dan kunnen bewoners bellen naar 1-1-2. Het noteren van het signalement en eventueel een kenteken kan de politie verder helpen in het onderzoek.
Focus op veelplegers
De politie heeft de aanpak van veelplegers tot prioriteit verheven. Uit onderzoek blijkt dat 20 procent van de criminelen verantwoordelijk is voor 80 procent van de criminaliteit. Een betrekkelijk kleine groep notoire criminelen is dus verantwoordelijk voor een groot deel van de criminaliteit en om die reden richt de politie zich nadrukkelijk op deze groep. Met het Openbaar Ministerie zijn afspraken gemaakt over vervolging van deze verdachten. Plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD) is een van de speerpunten van dit beleid. Tijdens deze twee jaar durende maatregel krijgen veelplegers zorg aangeboden, bijvoorbeeld op het gebied van drugsproblematiek. Het is uiteindelijk aan de rechter om de isd-maatregel op te leggen.