De verdachte deed zich in een aantal gevallen voor als een medewerker van een bedrijf en schafte op rekening diverse elektrische gereedschappen aan, zoals accuboren en zaagmachines. Deze werden echter nooit betaald. Datzelfde deed hij voor zijn eigen bedrijf. Bedrijven in Amsterdam, Leusden, Lopik, Nieuwegein, Utrecht en Putten werden zo in de periode van januari tot november 2017 voor in totaal ruim 34.000 euro opgelicht.
Digitaal Opkopersregister
Enkele gereedschappen maakte de verdachte te gelde door ze bij een opkoper in Woerden aan te bieden. Daardoor liep hij tegen de lamp. De politie kwam de man op het spoor tijdens controle van het Digitaal Opkopers register. De gemeente Woerden heeft in 2017 het Digitaal Opkopersregister verplicht gesteld. Alle opkopers in Woerden moeten hierin de goederen die zij opkopen registreren.
Splinternieuw gereedschap
Zowel de gemeente als de politie kunnen dit register op afstand controleren. Bij controle van het register viel het een agent van de Politie Woerden op dat op dezelfde persoon in november 2017 meerdere spiksplinternieuwe gereedschappen inleverde bij de Woerdense opkoper. Nader onderzoek leidde tot de verdachte.
Verdere vervolging
Enkele van de in Woerden aangeboden gereedschappen zijn nog aangetroffen en in beslag genomen. De rest was al doorverkocht. Wat er met de overige gereedschappen is gebeurd, is niet helder geworden. De verdachte is na verhoor heengezonden. Tegen hem wordt dossier opgemaakt, dat wordt ingezonden naar het openbaar ministerie voor beslissing over verdere vervolging.
Zelf checken?
Particulieren kunnen zelf checken of hun aankoop mogelijk gestolen is. Soms is een aanbieding te mooi om waar te zijn. Check bij twijfel het serienummer van het artikel via Stopheling.nl of via de app Stop heling. De database wordt dagelijks geüpdatet en bevat de serienummers van alle goederen die sinds 1 januari 2010 bij de politie als gestolen staan geregistreerd.