De politie kreeg in de avond een bezorgd kind aan de lijn die meldde dat zijn moeder en stiefvader ruzie hadden. Beide kinderen waren bang en waren het huis uit gevlucht. Toen de politie bij de woning kwam, troffen zij in de woning een agressieve man aan. De agenten betraden de woning om de situatie te bekijken. De bewoner liep naar de trap en wilde niet met de agenten in gesprek. Hij schopte bovenaan de trap naar beneden waar op dat moment een agent stond. De agent kreeg hierdoor een trap in het gezicht en raakte oppervlakkig gewond. Hij deed aangifte tegen de verdachte.
Agressie
De man bleef agressief en werkte niet mee aan zijn aanhouding. Ondanks de inzet van pepperspray, bleef de man vol in het verzet gaan. Uiteindelijk werd de man in de boeien gezet en naar het politiebureau overgebracht. De vrouw had geen medische zorg nodig. Voor de kinderen is een zorgmelding gemaakt bij Veilig Thuis.
Welke maatregelen kunnen er tegen plegers van huiselijk geweld worden genomen?
- Als wat er gebeurd strafbaar is, dan doet de politie daar onderzoek naar. Als we de pleger van het geweld aanhouden, dan gaat hij mee naar het politiebureau. De politie stelt verder onderzoek in naar de omstandigheden van het geweld en eventuele strafbare feiten. De officier van justitie beslist of hij wordt voorgeleid bij de rechter of naar huis mag met een dagvaarding.
- De burgemeester of namens hem de hulpofficier van justitie kan de pleger van huiselijk geweld een huisverbod opleggen. Dan mag de huiselijk geweldpleger tien dagen lang zijn of haar woning niet meer in. In deze periode mag hij of zij ook geen contact opnemen met het slachtoffer en de eventueel betrokken kinderen. In deze afkoelingsperiode kan de nodige hulpverlening voor alle betrokkenen op gang komen en kan verdere escalatie worden voorkomen. Na deze tien dagen kan de burgemeester het huisverbod verlengen tot maximaal vier weken.
- Huiselijk geweldplegers kunnen worden vervolgd en eventueel een gevangenisstraf krijgen. Voor mishandeling kan de straf zelfs worden verhoogd als het gaat om een gezinslid.
- Is er geen aangifte gedaan? De politie streeft er samen met het Openbaar Ministerie naar om de zaak ambtshalve te kunnen vervolgen. Dit betekent een vervolging zonder dat er door het slachtoffer aangifte is gedaan.