Waarschuwing voor oplichting door ‘postbezorger’

1 min


Garmerwolde – De politie waarschuwt voor oplichting aan de voordeur door een man die zich voordoet als postbezorger. Hij is gekleed in TNT-kleding. Hij vraagt aan de bewoner of deze een biljet van 20 Euro kan wisselen.

Hij doet daarbij het verhaal dat hij elders een pakket moet afleveren waarvoor direct betaald moet worden, maar dat diegene alleen een biljet van 20 Euro heeft. En die wil dat pas afgeven als hij wisselgeld heeft gekregen. De ‘postbode’ belooft dat hij de 20 Euro straks komt brengen als hij het geld heeft ontvangen. De benadeelde geeft te goeder trouw het bedrag van 20 Euro in kleinere biljetten. Daarna vertrekt de oplichter om vervolgens niet meer terug te komen.

Deze vorm van oplichting is de afgelopen week drie keer voorgekomen in Garmerwolde en Zuidwolde.

De dader is een blanke jongeman van begin twintig. Hij draagt TNT-kleding en heeft een fiets met oranje fietstassen.

Deze werkwijze is ook niet gebruikelijk bij PostNL. Bovendien wordt pakketbezorging meestal gedaan met een bestelauto. En hebben de bezorgers altijd voldoende wisselgeld bij zich. PostNL geeft ook graag nog wat preventietips.

Preventietips van PostNL

Kijk altijd naar de afzender op de doos, om te verifiëren of u wat verwacht van deze persoon/afzender.

Als u het niet vertrouwt: dan kunt het het pakket ook weigeren. Dan gaat het retour afzender.

De pakketchauffeur gebruikt géén mobiel pinautomaat. Alléén bij verzendingen onder rembours (Betaalservice) vraagt de pakketchauffeur u slechts om een contante betaling.

Daarom is uw bankpasje nooit nodig bij de bezorging van een pakket door PostNL

Een pakketchauffeur/postbode vraagt dus ook nooit om uw pincode.

Een pakketchauffeur/postbode levert altijd bij de voordeur af. Hij hoeft nooit binnen bij de consument te komen.

Een pakketchauffeur/postbode vraagt alléén bij een Zending met Legitimatie of bij een Gerechtelijke Akte om het tonen van uw paspoort/rijbewijs/ID-bewijs. Op de zending staat zichtbaar een dergelijke aanduiding vermeld.

Pakketchauffeurs maken géén foto van je hele legitimatiebewijs. Er wordt eveneens géén chip uitgelezen.

Wél gebruiken pakketchauffeurs van PostNL een PDA c.q. handcomputer. Zij toetsen met deze PDA het nummer van je legitimatiebewijs handmatig in. Of de pakketchauffeur scant alléén de barcode (streepjescode) van het legitimatiebewijs. Denk aan: zoals je bijv. je boodschappen bij de zelfscan doet in de supermarkt: die leest ook de streepjescode.

Deze PDA c.a. handcomputer is nadrukkelijk géén mobiel pinautomaat, maar een apparaatje waarmee de consument zijn (digitale) handtekening op het schermpje kan zetten. Door de handtekening en bijvoorbeeld het nummer van je legitimatiebewijs is de ontvangst dan digitaal geregistreerd.

Op een postkantoor is sprake van dezelfde werkwijze.

De consument kan ook altijd vragen naar het identiteitsbewijs van de pakketchauffeur.