Een getuige meldde bij de politie dat er al een uur een auto geparkeerd stond en er dat twee gasten in zaten die een rood en een zwart pistool bij zich hadden. De dienders die de opdracht kregen om ter plaatse te gaan, trokken hun zware vesten aan. Ze zagen de bedoelde auto staan met daarin inderdaad twee inzittenden. De agenten zochten dekking en besloten de Benaderingstechniek Gevaarlijke Verdachten toe te passen. Een van hen riep luidkeels: “Hier spreekt de politie, jullie zijn aangehouden, er zijn vuurwapens gericht, handen omhoog en bij iedere verdachte beweging zal er geschoten worden“. De politieman zag dat de bestuurder omkeek en een pakkende beweging naar voren maakte. Hierop vuurde de agent direct een waarschuwingsschot af. En riep nogmaals : “Politie handen omhoog”. Hier voldeden de twee jongemannen aan waarna zij zijn aangehouden. In het voertuig werden twee zogenaamde gel balletjes pistolen, drie gripzakjes hennep en gripzakje hasj aangetroffen. Tegen de knapen wordt proces-verbaal opgemaakt ingevolge de Wet Wapens en Munitie.
Mag ik een gelblaster hebben?
Gelblasters zijn voorwerpen in de vorm van meestal pistolen of geweren waarmee ‘waterballetjes’ met kracht worden afgeschoten. Het is dus een nepvuurwapen. Als die balletjes je raken, kun je er een blauwe of brandende plek aan overhouden. Gelblasters zien er qua uiterlijk heel verschillend uit; de meeste hebben felle kleuren, andere zijn zwart of bruin. Sommige gelblasters hebben een groot reservoir bovenop, andere laden met een lader aan de onderkant.
Zijn gelblasters verboden?
Een gelblaster wordt gezien als speelgoed, als het voldoet aan de Europese speelgoedrichtlijn. Het moet zijn bestemd om door kinderen jonger dan 14 jaar bij het spelen te worden gebruikt. Kinderen jonger dan 14 jaar mogen hier dus gewoon mee spelen op straat.
Ander gebruik van dit speelgoed, dus ermee dreigen of mensen beschieten zoals in de TikTok-challenge, maakt het een verboden wapen volgens de Wet wapens en munitie. Een gelblaster die niet voldoet aan de Europese Speelgoed richtlijn en die qua vorm en afmeting precies lijkt op een echt vuurwapen, is sowieso een verboden wapen van de Wet wapens en munitie. De kleur van de gelblaster is niet belangrijk; voor de wet telt alleen de vorm en de afmeting.
Mijn gelblaster heeft felle kleuren. Waarom denkt de politie dan dat ie echt kan zijn?
Als politie gaan we er bij een melding vanuit dat het mogelijk om een echt vuurwapen gaat. We nemen het zekere voor het onzekere. Echte vuurwapens zijn er in verschillende (ook felle) kleuren.