Voorschoten – Politie waarschuwt voor babbeltrucs en zoekt getuigen

2 min


De man liet de vrouw een pasje zien en vertelde haar dat hij van de politie was. De man wist met een smoes over een ontsnapte gedetineerde binnen te komen. De man gaf aan te willen zien of alles wel goed beveiligd was. Toen hij weer weg was, bleken enkele waardevolle spullen van het echtpaar verdwenen.

Signalement

Het gaat om een blanke man, tussen de 40 en 50 jaar oud, met een stevig postuur en een bol gelaat.

Hij is ongeveer 1.75 m lang en droeg een donkere pet. Vermoedelijk was de man kaal of had hij een zeer kort kapsel. Dit was niet goed te zien door de pet. Verder droeg hij een grijs jack met vermoedelijk rood/blauwe accenten. Hij sprak met een Haags accent.

Meerdere babbeltrucs

Eerder kwamen bij de politie ook al meldingen binnen van personen die slachtoffer waren geworden naar aanleiding van een babbeltruc. Op 7 oktober en 9 september deed een persoon zich voor als agent bij woningen aan de Verdilaan en de Professor Asserlaan in Voorschoten.

In beide gevallen had de man een smoes en wilde hij controleren of de woning wel veilig was. Ook hierbij wist de man buit te maken.

Op 18 en 20 september gaf een man zich uit voor iemand van een verzekeringsmaatschappij. Op de Professor Asserlaan en de Professor Boerhaaveweg werden personen slachtoffer van een babbeltruc. Ook hier wist een man ouderen met een smoes te verleiden hem binnen te laten.

Voorkom dat u slachtoffer wordt

Helaas heeft niet iedereen die bij u aanbelt, goede bedoelingen. U kunt zelf maatregelen nemen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van dieven en oplichters. Daarvoor geven we de navolgende tips:

  • Laat niet zomaar onbekenden in uw huis. Check wie u binnen laat.
  • Doe ‘s-avonds laat en ‘s-nachts niet open als u niemand meer verwacht en u niet weet wie er voor uw deur staat.
  • Als iemand zegt dat hij namens de gemeente, politie een bedrijf of een instelling komt, vraag dan om een legitimatiebewijs. Bekijk het goed.
  • Bel eventueel ter controle naar het betreffende bedrijf of instantie, vóórdat u de persoon binnenlaat. Zeker als u de zaak niet vertrouwd.
  • Laat een collectant niet ‘onbewaakt’ achter. Doe de deur even dicht terwijl u uw portemonnee gaat halen, of leg een klein geldbedrag vlakbij de voordeur neer in bijvoorbeeld de meterkast. Een collectant is verplicht een legitimatiebewijs en een vergunning van de gemeente bij zich te dragen. Heeft de persoon deze niet, geef dan geen geld.
  • Als onbekenden ‘in nood’ aan de deur komen en vragen of ze het alarmnummer mogen bellen, laat ze dan niet binnen, maar bel zelf het alarmnummer.
  • Meld verdachte situaties altijd bij de politie. Uiteraard helpt u de politie als u een goed signalement kunt geven van de verdachte. Vluchtrichting en het eventueel daarbij gebruikte voertuig zijn daarbij ook belangrijk.
  • Hebt u oudere familieleden? Waarschuw hen dan door dit soort voorvallen met hen te bespreken.
  • Voor vragen en advies kunt u terecht bij uw wijkagent.