Beilen – Om het aantal woninginbraken terug te dringen en te voorkomen, doet de politie steeds meer op het gebied van inbraakpreventie. Na succesvolle groot opgezette preventieacties in Hoogeveen en Meppel, is dinsdagmiddag Beilen aan de beurt. Medewerkers van politie, gemeente, Woonservice, Welzijnswerk, Veiligheidszorg Noord Nederland en studenten van het Drenthe College trekken gezamenlijk de wijk in.
In 2012 is het aantal woninginbraken in de gemeente Midden-Drenthe toegenomen ten opzichte van 2011. In 2011 is er in de hele gemeente 107 keer ingebroken in een woning. In 2012 was dat 128 keer.
Door de jaren heen is Beilen de plaats in de gemeente waar de meeste woninginbraken plaats vinden. 19 keer in 2010, 56 keer in 2011 en 33 keer in 2012. Na de daling in 2012 is er dit jaar weer een stijging te zien. In de eerste vijf maanden van 2013 is 33 keer ingebroken of geprobeerd in te breken in een woning.
Samen werken aan een veilige buurt
Naast de gebruikelijke opsporingsmethoden investeert de politie steeds meer in inbraakpreventie. Een effectief preventiemiddel, waar inmiddels meerdere politieregio’s mee werken, is de zogenaamde ‘witte voetjes actie’. Tijdens deze actie worden woningen gecontroleerd op inbraakgevoeligheid. Op deze manier worden bewoners gewezen op hun eigen verantwoordelijkheid en bewust gemaakt van insluipingmogelijkheden in hun woning en eventuele schuren. Of de actie effect heeft op het aantal woninginbraken is natuurlijk afhankelijk van wat bewoners doen met de tips en adviezen die ze krijgen.
Drie wijken in Beilen
Dinsdagmiddag wordt de actie gehouden in de wijken Noorderhoek en Plan Noordveen en in Beilen West. In deze wijken zijn dit jaar de meeste inbraken gepleegd. Medewerkers van politie, gemeente, woningstichting Woonservice, Welzijnswerk, Veiligheidszorg Noord Nederland en een aantal studenten van het Drenthe College bezoeken alle woningen in deze wijken. Aanwezige bewoners krijgen tips en preventieadviezen. Bij bewoners die niet thuis zijn en waar ongewenste situaties worden aangetroffen, worden ‘witte voetjes’ achtergelaten. Op deze papieren ‘voetjes’ in de vorm van een schoenafdruk, staat de tekst: “Dit had de afdruk van een inbreker kunnen zijn”. Bij elke woning wordt ook een folder met preventietips achtergelaten.
Dinsdagmorgen zijn in de wijken spandoeken met preventieteksten opgehangen. In de omgeving van de Asserweg staat een lichtkrant waarmee geattendeerd wordt op het belang van inbraakpreventie. Inwoners van Midden-Drenthe die zijn aangesloten op Burgernet en bij hun aanmelding kenbaar hebben gemaakt dat ze ook informatieberichten willen ontvangen, krijgen een melding over het belang van inbraakpreventie.
Derde actie in Zuidwest Drenthe
Op basis van de aangiften van woninginbraak in 2012, heeft de politie o.a. voor de gemeenten in Zuidwest Drenthe een analyse gemaakt van de plaatsen en straten waar veel is ingebroken. Deze analyse is input voor het houden van preventieve acties. De eerste inbraakpreventieactie was op 12 februari in Hoogeveen. Daarna kreeg de actie een op 6 maart een vervolg in Meppel. De actie wordt dit jaar in nog meer plaatsen gehouden.