Vijf bekeuringen en een rijverbod bij alcoholcontrole

1 min


Domburg, Middelburg en Vlissingen – Zaterdagavond en -nacht werd tussen 20.00 en 05.00 uur door de verkeerspolitie een alcoholcontrole op Walcheren gehouden. Zeven personen bleken teveel te hebben gedronken voor wat betreft het blazen op het selectieapparaat op straat, vijf personen ontvingen een bekeuring en een vrouw een rijverbod.

Resultaten

– Tijdens de blaastest op straat leek een man (32) uit de gemeente Terneuzen teveel gedronken te hebben, maar tijdens de ademanalyse op het politiebureau bleef hij, als gevorderd bestuurder, onder de grens, namelijk 175 ug/l.

– Een man (34) uit Middelburg blies 255 ug/l. Hij ontving een bekeuring van 357 euro.

– Een 39-jarige man uit Middelburg blies 240 ug/l.

– Een automobilist (34) uit de gemeente Veere blies 250 ug/l.

– Een vrouw (34) uit Oost-Souburg blies ook 250 ug/l. Ze was al eerder betrapt op het rijden onder invloed.

– Een beginnend bestuurster (21) uit Middelburg leek ook teveel te hebben gedronken, maar tijdens de uitgebreide analyse op het bureau bleek dat net niet het geval. Ze had al eens eerder een bekeuring gehad voor het rijden onder invloed. De vrouw kreeg een rijverbod van een uur. 

– Tenslotte blies een man (32) uit Middelburg 400 ug/l.

In totaal werden op de zes controlelocaties in Domburg, Middelburg en Vlissingen 325 bestuurders gecontroleerd.

Regels rijden onder invloed

Het is verboden om een voertuig te besturen als het alcoholgehalte in het bloed meer dan 220 ug/l bedraagt (ca. 2 glazen), maar het is uiteraard het beste om nuchter achter het stuur te zitten. Wie wordt aangehouden voor een alcoholcontrole, is verplicht om daaraan mee te werken. Wie weigert, mag meteen zijn rijbewijs inleveren. De straffen voor rijden onder invloed variëren van een geldboete tot enkele jaren gevangenisstraf. Ook kan een rijverbod opgelegd worden en kan de rechter de rijbevoegdheid ontzeggen voor max. 5 jaar (10 jaar bij recidive).

Voor beginnend bestuurders gelden strengere regels. Deze automobilisten mogen al bij 88 ug/l niet meer achter het stuur kruipen.