Vier verdachten van woninginbraak aangehouden

2 min


HAARLEMMERMEER – In Haarlemmermeer zijn op dinsdagavond 29 oktober en in de nacht naar woensdag 30 oktober vier personen aangehouden op verdenking van het plegen van een woninginbraak. Dankzij alerte meldingen van getuigen kon de politie in beide gevallen direct een zoektocht naar de verdachten op touw zetten.

In Badhoevedorp kwam rond 19.45 uur de melding binnen dat er geprobeerd werd om in te breken bij een woning aan de Akerdijk. Getuigen konden een goed signalement doorgeven en rond 19.50 uur zagen politiemensen twee personen lopen op de Akerdijk die hieraan voldeden. Een 21-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland, was in het bezit van een grote schroevendraaier. Zijn kompaan had geen identiteitsbewijs bij zich. Beide mannen zijn aangehouden. Naar hun betrokkenheid bij de melding van de woninginbraak wordt onderzoek gedaan.

Die nacht werd er wederom een alerte melding gedaan bij de politie van een getuige die geluiden had gehoord aan de achterzijde van een woning aan de Hoofdweg. Meerdere politiemensen gingen direct naar de locatie en zij kamden de omgeving rond de woning uit. Agenten zagen twee personen fietsen en zij werden staande gehouden. Eén van hen, een 17-jarige Hoofddorper had een flinke verwonding aan zijn hand die nog bloedde. Bij de woning waar geprobeerd was in te breken, was een raam vernield. De jongen bleek ook in het bezit van handschoenen en inbrekersgereedschap. Hierop is hij, samen met een 19-jarige man uit Rijsenhout aangehouden.

Melden van verdachte situaties

Dagelijks krijgt de politie meldingen van oplettende bewoners die een situatie in hun buurt niet vertrouwen. Fred Roest, teamchef Haarlemmermeer vertelt: “Vaak gaat het om kleine details die wel van groot belang kunnen zijn. Een auto die langere tijd in een straat staat en waarvan het lijkt alsof de inzittenden iets aan het observeren zijn. Maar ook een donkergekleed figuur dat schichtig om zich heenkijkend rondloopt of een auto die al enige tijd met draaiende motor voor een deur staat. Dit soort informatie is heel belangrijk en kan echt bijdragen aan het voorkomen van bijvoorbeeld een inbraak.”

Onderbuikgevoel

De politie kan niet zonder de hulp van bewoners bij de aanpak van criminaliteit. “We kunnen natuurlijk niet op alle plekken tegelijk zijn en daarom is dit soort informatie cruciaal. Vaak spreekt het onderbuikgevoel bij een verdachte situatie en kunnen mensen daarop vertrouwen. Wat veel mensen vaak niet weten is dat zij bij dit soort situaties 112 mogen bellen. Dit nummer is niet alleen voor levensbedreigende situaties, maar ook om verdachten van bijvoorbeeld woninginbraken op heterdaad aan te kunnen houden. Wij komen liever een paar keer te veel dan één keer te laat,” aldus Roest.

Bel 112

De politie is 24 uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar. Als u melding maakt van een verdachte situatie is het belangrijk om de juiste locatie door te geven, een signalement of het kenteken van een eventueel voertuig. Hiermee kan de politie gericht zoeken. “Beeldmateriaal van de situatie, gemaakt door bijvoorbeeld een smartphone, kan voor de politie ook heel waardevol zijn. Maar de eigen veiligheid moet altijd voorop staan,” noemt Roest.