Vier mannen aangehouden na schietincident

1 min


Groningen – De politie hield zaterdagavond vier mannen aan voor mogelijke betrokkenheid bij een schietincident op de Kruitlaan in Groningen. Hierbij raakte een 25-jarige man uit Amsterdam gewond. Hij werd na medische behandeling aangehouden voor openlijke geweldpleging. Ook drie mannen uit Appingedam (21, 26 en 28 jaar) werden ingerekend voor mogelijke betrokkenheid bij het schietincident.

De Amsterdammer wist zelf naar het ziekenhuis in Groningen te gaan. De man werd in het ziekenhuis behandeld aan zijn beenverwonding. Hij mocht daarna het ziekenhuis verlaten. Uit onderzoek bleek dat op de Kruitlaan en omgeving een gewelddadige confrontatie tussen twee groepen had plaatsgevonden. De 25-jarige werd daarom aangehouden voor geweldpleging.

Satudarah

Vlak na het incident werden ook, op aanwijzing van bewakingspersoneel van het UMCG in Groningen twee mannen uit Appingedam (26 en 28 jaar) aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij het schietincident. Ook volgde op aanwijzing van een getuige een vierde aanhouding. Een 21-jarige man uit Appingedam wordt ervan verdacht dat hij na het schietincident een mes op de Kruitlaan had verstopt. Het mes werd aangetroffen en in beslag genomen. De Damster werd ingesloten voor wapenbezit en voor mogelijke betrokkenheid bij het schietincident. Eén van de Appingedamsters is lid van motorclub Satudarah, terwijl de twee andere verdachten lid zijn van de supportclub van Satudarah.

Sporenonderzoek

Alle verdachten werden in een cel ingesloten. Zij worden vandaag gehoord over hun betrokkenheid. De politie heeft ter plekke in de Kruitlaan een uitgebreid sporenonderzoek ingesteld. Ook onderzoekt de politie wat de achtergrond van de confrontatie kan zijn geweest. De politie sluit meer aanhoudingen in deze zaak niet uit.

Outlawbikers

De meeste leden van motorclubs zijn normaal geïntegreerd in de maatschappij. Enkelen, veelal leden van de zogenaamde outlaw motorclubs, houden zich echter niet aan de wet en weigeren de regels die in Nederland gelden te accepteren. Deze zogenaamde ‘Outlawbikers’  vertonen normoverschrijdend en crimineel gedrag. Uit onderzoek blijkt dat deze outlawbikers door hun groepsgedrag zo intimiderend werken dat hun slachtoffers vaak geen aangifte doen uit angst voor de gevolgen. De politie werkt samen met het Openbaar Ministerie en de gemeenten aan het aanpakken van deze groep. Die aanpak van de outlawbikers heeft een hoge prioriteit voor de politie en haar partners (onder andere Openbaar Ministerie en gemeenten). Het is bekend dat individuele leden van dergelijke clubs vaak betrokken zijn bij criminele en/of ondermijnende activiteiten.

80% motorclubleden strafblad

Uit een recentelijk verschenen politierapport blijkt dat 80 procent van de leden van beruchte motorclubs als Hells Angels, Satudarah en No Surrender een strafblad heeft. Bijna 30 procent is zelfs veelpleger, wat inhoudt dat ze meer dan tien veroordelingen op hun naam hebben.