Almelo, Hengelo, Enschede – De politie heeft deze week, naar aanleiding van anonieme meldingen, vier hennepplantages ontmanteld. Alle eigenaren zijn aangehouden, verhoord en in vrijheid gesteld. Zij mogen zich voor Justitie verantwoorden.
Hengelo
In Hengelo trof de politie in een loods aan de Vleermuisstraat een hennepplantage aan met ruim 700 planten. De stroom werd illegaal verkregen. Tevens waren er sporen van eerdere oogsten. Ter plaatse zijn twee verdachten aangehouden, een 63-jarige Enschedeër en een 55-jarige Hengeloër.
Enschede
In Enschede werd aan de Hengelosestraat in een woning een plantage aangetroffen waar ruim 600 planten geoogst zijn en liggen te drogen. In totaal 14,5 kg. De stroom werd op een dusdanig gevaarlijke manier illegaal verkregen dat een monteur van Enexis direct de situatie heeft verholpen.
De verdachte, een 33-jarige Enschedeër is ter plekke aangehouden. Tevens is zijn Audi A6 in beslag genomen.
In een woning aan Het Leunenberg treffen agenten diverse vuilniszakken met henneptoppen (ruim 15 kg) aan als zij medewerkers van de Sociale Recherche ondersteunen bij de aanhouding van fraudeverdachten. De verdachten, een 47-jarige Hengeloër en een 35-jarige Enschedese zijn ter plekke aangehouden. De Sociale Recherche doet onderzoek naar de fraude. De politie heeft de hennep in beslag genomen en maakt proces-verbaal op.
Almelo
Agenten troffen in een woning aan de Brandersweg een hennepplantage aan met ongeveer 400 planten. Ook werd de stroom illegaal verkregen. Tevens waren er sporen van een eerdere oogst.
De verdachte, een 52-jarige Almeloër, heeft zich aan het politiebureau gemeld.
In een garage aan de Grotestraat werd een kwekerij in aanbouw en een hennepplantage met ruim 250 planten aangetroffen. De 24-jarige Almelose eigenaar is diezelfde dag nog aangehouden.
Ontnemingsvordering wederrechtelijk verkregen voordeel
Indien bij een hennepkwekerij aanwijzingen worden gevonden dat eerder is geoogst en er dus financieel voordeel is behaald, kan de officier van justitie een ontnemingsvordering indienen bij de rechter. In deze vordering wordt de rechter verzocht te bepalen dat het financiële voordeel, dat de verdachte volgens de officier van justitie heeft behaald, door de verdachte wordt terugbetaald aan de staat.
Crimineel vermogen afpakken
Het overgrote deel van alle criminaliteit wordt gepleegd met het oog op snel financieel gewin. Door crimineel vermogen af te pakken, maken de betrokken overheidsinstanties duidelijk dat misdaad niet loont. Criminelen verliezen niet alleen het misdaadgeld, maar daarmee ook hun status in het criminele milieu.
Om zoveel mogelijk crimineel vermogen af te kunnen pakken, wordt steeds vaker beslag gelegd op geld, vastgoed en luxe goederen van criminelen. Op die manier wordt zeker gesteld dat het crimineel vermogen ook daadwerkelijk kan worden geïnd na een veroordeling door de rechtbank.
Het afgepakte vermogen wordt eerst en vooral afgepakt om slachtoffers van misdrijven financieel te kunnen compenseren.
Het kweken van hennep is illegaal en strafbaar
Daarnaast is het gevaarlijk zowel voor uzelf als voor de omgeving. Voor hennepteelt wordt vaak gebruik gemaakt van illegaal afgetapte stroom en installaties die slecht zijn aangelegd. Daarom levert dit een ernstig gevaar op voor de brandveiligheid. Ook kan schade aan woningen ontstaan door lekkages, stank en schimmelvorming.
Hennepkwekerijen vormen een gevaar voor hun omgeving, mogelijk dus ook voor u. Hebt u overlast van een hennepkwekerij of vermoedt u dat er bij u in de buurt gekweekt wordt? Bel de politie: 0900-8844, of meld het bij Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.
(2013049484/2013049413/2013054563/2013040810/2013054834)