Terneuzen – Een dierenagent heeft dinsdag een verwaarloosde hond aangetroffen in een woning. Via de dierenbescherming is de politie geattendeerd op de slechte verzorging van het dier.
Sterk vermagerd
Volgens de melding zou de hond, een Berner Sennen, de hele dag in zijn bench verblijven. Alarmerend is dat al tweemaal eerder op dit adres een zwaar verwaarloosde hond is weggehaald. Als de dierenagent een kijkje neemt in de woning treft hij inderdaad een sterk vermagerde hond aan. In overleg met de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming wordt besloten deze voor onderzoek mee te nemen naar het dierenziekenhuis in Zeeuwsch-Vlaanderen.
Bestuursrechterlijk traject
Om de hond daadwerkelijk in beslag te kunnen nemen is een inspectie door een dierenarts nodig. Als deze constateert dat het dier inderdaad is verwaarloosd, dan wordt de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming ingeschakeld. Zij zetten een bestuursrechterlijk traject in gang bij dit soort zaken, zoals bijvoorbeeld herplaatsing van de hond. Overigens zijn alle kosten die gemaakt worden voor rekening van eigenaar van het dier.
Beoordeling dierenarts
De dierenarts stelt vast dat de Berner Sennen veel te weinig weegt. Een gezonde hond van anderhalf jaar van dit ras weegt normaal gesproken tussen de 35 en 40 kilo. De weegschaal geeft slecht 20 kilo aan. Daarnaast heeft de hond last van oorontstekingen, vlooien, verklitte vacht waarin resten van ontlasting en urine zitten, te lange nagels en te veel tandsteen.
Eisen verzorging
De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming heeft haar bevindingen doorgestuurd aan de Dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken. Deze heeft aan de hand van alle informatie besloten om de eigenaar van de hond nog een kans te geven en heeft een maatregelenpakket aan hem overhandigd waarin eisen staan voor de verzorging van zijn huisdier. De dierenagent ziet erop toe dat deze nageleefd worden. Als in de komende 24 uur geen verbetering optreedt, dan wordt de hond alsnog definitief in beslag genomen. Los van het bestuursrechtelijke traject wordt de eigenaar daarnaast ook strafrechtelijk vervolgd.
144 Red een Dier
Bent u getuige van een dier in nood door een ongeluk, mishandeling of verwaarlozing? Dan is er één centraal nummer dat u kunt bellen om het te melden: 144. Dit nummer is zeven dagen per week bereikbaar tegen lokaal tarief. Uiteraard kunt u ook de politie bellen op 0900 8844.