Verdachten van illegale handel in pups en kittens aangehouden

1 min


Den Haag / Leidschendam – De politie heeft woensdag 26 juni in Den Haag en Leidschendam vier verdachten van illegale handel in pups en kittens aangehouden. Ook worden zij verdacht van bedrog bij de verkoop van de jonge dieren.

Het gaat om twee mannen van 30 en 49 jaar en twee vrouwen van 28 en 46 jaar. Een 24-jarige vrouw is gehoord als verdachte. In drie woningen, een garage en op een camping in Brabant is zoeking gedaan. In totaal zijn vijf pups, drie volwassen honden, vier katten, een duif en vijftien konijnen aangetroffen.

Nieuwe eigenaren werd bij de verkoop wel verteld dat de pups en kittens waren geënt en ontwormd, maar dat was bij de jonge dieren die de verdachte verkochten vermoedelijk niet gebeurd. Daardoor waren zij zeer vatbaar voor ziektes waaraan ze zouden kunnen overlijden. Verschillende pups en kittens bleken ook ziek te zijn toen zij eenmaal bij hun nieuwe baasjes woonden.

Vier verdachten zijn in verzekering gesteld. De aangetroffen dieren zijn in beslag genomen. De dierenpolitie heeft zich over hen ontfermd. Zij zijn nagekeken door een dierenarts en hebben een goed onderkomen gekregen.

Aangiftes

Meldingen die bij 144 binnenkwamen over de verkoop van zieke of te jonge dieren, hebben geleid tot aangiftes. Onder leiding van het Openbaar Ministerie startte de het Team Milieu van de politie eenheid Den Haag een onderzoek.

Gedurende het onderzoek werd duidelijk dat de verdachten zich waarschijnlijk bezighielden met grootschalige verkoop van pups en kittens. De politie gaat er daarom vanuit dat er beroepsmatig werd gehandeld in jonge honden en katten. Vermoedelijk hebben de verdachten in 2013 tientallen pups en kittens verkocht. Zij fokten de dieren kennelijk niet zelf.

Regelgeving

Het beroepsmatig handelen in honden en katten is aan wettelijke regels gebonden. Zo moet een handelaar onder meer voldoen aan vakbekwaamheidseisen en geregistreerd staan, zijn er voorschriften voor de huisvesting van dieren en gelden er vaccinatie-eisen. Ook is het verboden om een dier de nodige verzorging te onthouden en de gezondheid of het welzijn van een dier te benadelen.

Afpakken

Misdaad mag niet lonen! Daarom intensiveert de overheid haar inspanningen om crimineel vermogen af te pakken. In het kader van ‘afpakken’ werden vier personenauto’s en contant geld in beslag genomen. Door de status(symbolen) af te pakken van de crimineel, tonen we dat misdaad niet loont. Het vermogen dat we afpakken kan niet meer gebruikt worden voor het financieren van nieuwe criminele activiteiten. Zo wordt Nederland veiliger.

Voor het bekijken van YouTube video's moet u cookies accepteren. Of bekijk de video op YouTube