Gouda, Moordrecht en Leeuwarden – Met zes doorzoekingen en de aanhouding van in totaal vier verdachten hoopt een rechercheteam van de politie een serie woninginbraken bij ouderen te hebben opgelost.
Dit voorjaar startte het team een onderzoek naar inbraken, waarbij hoofdzakelijk ouderen, gehandicapten en andere hulpbehoevenden het slachtoffer waren. De daders verschaften zich, met name ’s avonds en ’s nachts toegang tot de woningen van de slachtoffers. Zij kwamen binnen door een openstaand raam, forceerden de deur of wisten een sleutel van de woning te bemachtigen door een sleutelkluisje aan de buitenkant van de woning open te breken.
Door de verdachten werd direct na de inbraken geld opgenomen met de gestolen pinpassen. De impact op het veiligheidsgevoel van de (hulpbehoevende) slachtoffers was enorm, zowel het team als het OM waren er mede daarom op gebrand de verantwoordelijken te traceren.
Toen het onderzoek in volle gang was, kwamen de nu aangehouden verdachten in beeld. Zij bleken in wisselende samenstelling te werk te zijn gegaan. Begin juli werd aan de zaak uitgebreid aandacht besteed in het opsporingsprogramma Opsporing Verzocht, waarin camerabeelden van de verdachten getoond werden. De officier van justitie verleende toestemming hen buiten heterdaad aan te houden. Rechercheurs hielden de vier dinsdag 23 juli aan in hun woningen in respectievelijk Gouda (twee verdachten), een in Moordrecht en een in Leeuwarden. De twee Goudse verdachten maken allen deel uit van de Goudse Top60.
De vier, in de leeftijd van 19 tot 22 jaar, zijn ingesloten voor verhoor en zullen op vrijdag 26 juli worden voorgeleid aan een rechter commissaris. Zij worden op dit moment ieder individueel verdacht van het (mede-)plegen van 2 tot 5 inbraken. Deze inbraken concentreren zich met name in het noorden en zuiden van Nederland. Het onderzoek gaat onverminderd verder en richt zich onder meer op de vraag of de nu aangehouden verdachten verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor meer inbraken. Het team verwachte meer aanhoudingen en hoopt met de aanhoudingen een eind te hebben gemaakt aan een reeks van tientallen inbraken bij ouderen en hulpbehoevenden.
Top60 aanpak
De Goudse Top60 aanpak richt zich op de vaak jonge criminelen, die verantwoordelijk zijn voor de meeste inbraken en andere High Impact Crimes. De Top60 aanpak beoogt om, in de meest hardnekkige dossiers van criminele personen in Gouda een doorbraak in het gedrag van de dader te bewerkstelligen. Dit gebeurt door middel van een combinatie van ‘lik-op-stuk’, toegesneden zorg en instroombeperking. In de Top60 aanpak werken diverse partners samen. Hoewel in dit geval de inbraken niet in Gouda gepleegd werden, hebben de nu aangehouden verdachten een negatieve voorbeeldfunctie voor hun omgeving.