Den Haag – De politie verrichtte deze week twee aanhoudingen op verdenkingen van inbraken in Den Haag. Beide Haagse verdachten zitten nog vast voor verhoor en staan te boek als veelpleger in de Haagse regio.
Begin juli vonden er op de Waldeck Pyrmontkade in Den Haag twee woninginbraken plaats. In de nacht van vrijdag 11 op zaterdag 12 juli werd er in twee woningen ingebroken. De politie stelde een onderzoek in en legde daarbij beslag op gemaakte camerabeelden van de centrale toegangshal van de flat waar de inbraken plaatsvonden. Op de vastgelegde beelden waren de twee vermoedelijke inbrekers te zien. Uit nader onderzoek kwam de identiteit van de twee Hagenaars (19 en 21 jaar) naar voren.
Aanhoudingen
De 21-jarige verdachte werd woensdag 21 augustus om 01.30 uur op de Dalerveenstraat in een gestolen auto aangehouden. De andere verdachte, een 19-jarige Hagenaar werd woensdag 21 augustus om 18.00 uur in de Sirtemastraat aangehouden. Beide verdachten zijn in verzekering gesteld. De politie overlegt met het Openbaar Ministerie over vervolgstappen in het onderzoek.
Verdachte situatie, bel de politie
De politie vraagt bewoners bij verdachte situaties direct de politie te bellen. Als er bijvoorbeeld een onbekend persoon grote interesse heeft in geparkeerde auto’s of zich verdacht ophoudt in brandgangen en steegjes, dan kunnen bewoners bellen naar 1-1-2. Het noteren van het signalement en eventueel een kenteken kan de politie verder helpen in het onderzoek. Meer weten over woninginbraken?
Focus op veelplegers
De politie heeft de aanpak van veelplegers tot prioriteit verheven. Uit onderzoek blijkt dat 20 procent van de criminelen verantwoordelijk is voor 80 procent van de criminaliteit. Een betrekkelijk kleine groep notoire criminelen is dus verantwoordelijk voor een groot deel van de criminaliteit en om die reden richt de politie zich nadrukkelijk op deze groep. Met het Openbaar Ministerie zijn afspraken gemaakt over vervolging van deze verdachten.
Plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD) is een van de speerpunten van dit beleid. Tijdens deze twee jaar durende maatregel krijgen veelplegers zorg aangeboden, bijvoorbeeld op het gebied van drugsproblematiek. Het is uiteindelijk aan de rechter om de isd-maatregel op te leggen.