Gouda/Zuidplas/Zoetermeer – De politie heeft afgelopen weken meerdere meldingen en aangiften van vals geld ontvangen van winkeliers en particulieren. De politie adviseert om alert te zijn op betalingen met vooral valse bankbiljetten van 50 euro. Valse biljetten worden vaak uitgegeven via de ambulante handel, zoals markten, maar ook in supermarkten.
De oplichters betalen in supermarkten en op markten een goedkoop product met een vals biljet van 50 euro om wisselgeld terug te krijgen. Het valse geld wordt echter ook uitgegeven op locaties waar het donker is, bijvoorbeeld in horecagelegenheden. Ook enkele gevallen van betalingen aan pizzakoeriers met vals geld zijn bekend bij de politie. Een aantal particulieren is opgelicht door verkopen via Marktplaats. Nadat een afspraak was gemaakt met de verkopende particulier werd het product betaald met valse biljetten.
De aangetroffen bankbiljetten van 50 euro blijken van goede kwaliteit te zijn en moeilijk herkenbaar. Zo zijn er ook biljetten aangetroffen met een hologram stickertje.
Niet accepteren
De politie adviseert om bankbiljetten niet te accepteren als getwijfeld wordt aan de echtheid. Daarnaast geeft de politie aan alert te zijn als een klant een laag bedrag wil betalen met een 50 euro biljet. Op deze wijze willen criminelen namelijk vals geld omwisselen om daarvoor zo veel mogelijk écht geld terug te krijgen.
In alle bankbiljetten zijn echtheidskenmerken verwerkt. Door te kijken, te kantelen en te voelen kunt u de biljetten controleren op deze echtheidskenmerken. Welke echtheidskenmerken er zijn en hoe u nog meer kunt controleren of een bankbiljet echt is, kunt u lezen op de website van De Nederlandsche Bank.
Uitgeven vals geld is strafbaar
Het ontvangen van een vals biljet is een vervelende ervaring. Niet alleen voor de ondernemers, maar ook voor de consument. Valse biljetten worden namelijk niet vergoed. Heeft u een vals bankbiljet in handen geef het dan niet uit, maar doe aangifte bij de politie. De politie wijst erop dat het bewust uitgeven van een vals bankbiljet strafbaar is. De straf hiervoor kan uitlopen van een geldboete van 81.000 euro tot een maximum celstraf van negen jaar.