Dongen, Waalwijk – De politie loste afgelopen week twee valse aangiften van straatroof. Beide aangevers hadden persoonlijke motieven een valse aangifte te doen. Ze vielen door de mand door de uitvoerige recherche onderzoeken. Straatroof is een delict waaraaan de politie hoge prioriteit geeft vanwege de grote impact op slachtoffers.
Fiets gestolen
Een 19-jarige man uit Dongen deed op 7 juni jl aangifte van straatroof. Hij verklaarde dat drie onbekende mannen met bivakmutsen hem overvielen op de Sluisweg in Dongen. Omdat hij geen geld bij zich had, namen ze zijn fiets mee. Dit was de grijze damesfiets van zijn moeder. Uit onderzoek van de politie bleek dat er helemaal geen sprake was van een beroving. Het bleek te gaan om diefstal van een fiets die niet op slot was gezet. De 19-jarige man deed valse aangifte, omdat hij bang was voor de reactie van zijn moeder op de diefstal van haar fiets.
Geldnood
Een 62-jarige Waalwijker meldde dat hij van zijn geld was beroofd. Dat zou gebeurd zijn op zaterdag 24 mei 2014 tussen 23.00 uur en 23.30 uur na een bezoek aan Het Pleinfestival in Kaatsheuvel. In een steegje hadden drie daders hem vastgepakt en € 150,- uit zijn portemonnee gehaald. Het verhaal bleek te rammelen. De man gaf uiteindelijk toe dat hij helemaal niet beroofd was. Hij had zijn geld opgemaakt op kermis en zat daardoor in geldnood. De man hoopte met behulp van een valse aangifte geld los te krijgen van zijn bewindvoerder.
Celstraf of geldboete
Het doen van een valse aangifte is strafbaar, wat een celstraf of geldboete kan opleveren. Soms is er sprake van verzekeringsbedrog en komt er een claim van de gedupeerde verzekeringsmaatschappij. Het kost de politie tijd, geld en energie die zij beter kan besteden wel gepleegde strafbare feiten. Bij een valse aangifte worden de mogelijkheden bekeken om de onnodige inzet van de politie te verhalen op de aangever.