Dinsdagochtend werden zes verdachten (vijf mannen en een vrouw) aangehouden. Er werd nader onderzoek verricht in zeven woningen en een bedrijfspand in Utrecht, een woning in Amsterdam en in drie panden in België.
Daar zijn onder andere een hoeveelheid geld, verdovende middelen en een vuurwapen aangetroffen en in beslag genomen. Ook werd in België drie hennepkwekerijen ontdekt, die werden ontmanteld. Er werd conservatoir beslag gelegd op onder andere vijf auto’s en een aantal zonnebanken.
De verdachten zitten vast en zijn in beperking geplaatst. Dit houdt in dat zij enkel contact met hun advocaat mogen hebben. Om die reden zijn het Openbaar Ministerie en de politie ook verder terughoudend in het geven van informatie over het onderzoek en de verdachten.
Misdaad loont niet
Het overgrote deel van alle criminaliteit wordt gepleegd met het oog op snel financieel gewin. Door crimineel vermogen af te pakken, maken de betrokken overheidsinstanties (politie en Openbaar Ministerie) duidelijk dat misdaad niet loont. Criminelen verliezen niet alleen het misdaadgeld, maar daarmee ook hun status in het criminele milieu.
Om zoveel mogelijk crimineel vermogen af te kunnen pakken, wordt steeds vaker vroegtijdig beslag gelegd op geld, vastgoed en luxe goederen van criminelen. Dit conservatoir beslag vindt plaats om te voorkomen dat verdachten hun vermogen buiten het bereik van justitie brengen. Het criminele vermogen wordt door de beslaglegging gefixeerd, waardoor de verdachte dat bezit niet meer kan verkopen of laten verdampen. Volgt veroordeling tot een geldboete, of legt de rechter een ontnemingsmaatregel op, dan kan dat geheel of gedeeltelijk uit het beslag worden verzilverd. Het vermogen wordt eerst en vooral afgepakt om slachtoffers van misdrijven financieel te kunnen compenseren.