Twee ‘inbrekers’ aangehouden dankzij inwoners Harmelen tijdens oefening

1 min


Harmelen – Bij een inbraakoefening die de politie donderdagavond 10 juli in de wijk Harmelen Zuid-Oost hield, zijn beide nepinbrekers aangehouden dankzij Burgernetdeelnemers. Bij deze realistische oefening vroeg de politie via Burgenet medewerking van de inwoners bij de opsporing.

Om 19.20 uur begon de oefening met een Burgernetmelding met het signalement van twee mannen die verdacht werden van inbraak, dat naar 322 deelnemers gestuurd werd. De agenten die meededen aan de oefening in de wijk kregen dezelfde informatie: twee mannen hadden ingebroken op de Julianalaan. Eén van hen droeg een plastic tas. Diverse Burgernetdeelnemers zagen hen en spraken de agenten aan. Zeven deelnemers belden het Burgernetnummer, waaronder een deelnemer die meldde dat één van de verdachte mannen de plastic tas in een steegje had achtergelaten. De medewerkers van de meldkamer van de politie gaven deze informatie weer door aan de agenten op straat. Binnen een half uur werd de eerste ‘inbreker’ aangehouden en snel daarna de tweede. Dit waren politiemedewerkers in burger die zich als verdachten voordeden.

Bekeken
Zowel de agenten als de nepinbrekers kregen meer inzicht in de medewerking van het publiek. Voor de ‘inbrekers’ was het opvallend hoezeer zij zich in de gaten gehouden voelden. Een oplettende buurt is dus heel onprettig voor inbrekers. De politie oefent regelmatig werksituaties, maar de samenwerking met bewoners wordt niet structureel geoefend. Bij de nabespreking voor de Burgernetdeelnemers na afloop van de oefening bleek dat het bellen van 1-1-2 bij verdachte (inbraak)situaties niet heel bekend is bij bewoners. Juist in de strijd tegen inbraken is het heel belangrijk om snel melding te doen via 1-1-2.. Door meldingen van bewoners kunnen agenten snel in de juiste richting zoeken en inbraken voorkomen of inbrekers op heterdaad aanhouden.

Zowel de politie als de Burgernetdeelnemers waren tevreden over deze oefening. Het hoofddoel van de oefening, burgers betrekken bij het politiewerk, is goed gelukt. Het viel de politieagenten op hoe actief de Burgernetdeelnemers meededen aan het zoeken naar de verdachten.

Burgernet
Burgernet is een unieke samenwerking tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te vergroten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners, die een spraak of sms-bericht ontvangen met het verzoek uit te kijken naar een persoon of voertuig. Deelnemers kunnen informatie rechtstreeks doorgeven aan de politiemeldkamer. Die informatie wordt direct doorgegeven aan politie in de buurt. Meer informatie over Burgernet is te vinden op burgernet.nl