Tilburg, Esbeek – Weinig alcohol bij controle

Bij een alcoholcontrole, waarbij 798 bestuurders zijn gecontroleerd, bleek er maar één teveel gedronken te hebben.1 min


Op donderdag 9 februari 2016 tussen 16.30 uur en middernacht heeft de politie op verschillende plekken in Tilburg, de Bosscheweg en de Noordhoekring, en op de provinciale weg de N269 bij Esbeek, alcoholcontroles gehouden. Van de 798 gecontroleerde bestuurders bleke er maar een in overtreding te zijn voor wat betreft alcoholgebruik. Eén bestuurder blies 340 Ugl wat hem een boete van 325 euro opleverde. 220 Ugl is toegestaan voor ervaren bestuurders. Er werden wel bijna 20 bekeuringen voor andere feiten uitgeschreven. Gladde banden, niet handsfree bellen, negeren rood licht, doorgetrokken streep overschrijden, over verdrijvingsvlak rijden en het niet dragen van een gordel waren de overtredingen die geconstateerd werden.

Alcohol en verkeer

Het drinken van ongeveer 3 glazen alcohol verhoogt het ongevalsrisico met 100%. Bij circa 15% van alle verkeersongevallen is er drank in het spel. Dat betekent dat er ieder jaar door alcohol zo’n 150 doden vallen en er 3.000 tot 4.000 mensen in het ziekenhuis belanden na een verkeersongeval (cijfers over de afgelopen vijf jaar). Daarom controleert de politie in samenwerking met het Openbaar Ministerie nadrukkelijk op alcohol in het verkeer. In de afgelopen jaren is zowel het aantal als het percentage verkeersdoden door alcohol teruggelopen. Elke verkeersdode is er nog steeds één teveel. Daarom blijven politie en justitie zich inzetten tegen alcohol in het verkeer.
Het is verboden om een voertuig te besturen als het alcoholgehalte in het bloed meer dan 0,5‰ bedraagt (ca. 2 glazen), maar het is uiteraard het beste om nuchter achter het stuur te zitten. Wie wordt aangehouden voor een alcoholcontrole, is verplicht om daaraan mee te werken. Wie weigert, mag meteen zijn rijbewijs inleveren. De straffen voor rijden onder invloed variëren van een geldboete tot enkele jaren gevangenisstraf. Ook kan een rijverbod opgelegd worden en kan de rechter de rijbevoegdheid ontzeggen voor max. 5 jaar (10 jaar bij recidive). Sinds 1 januari 2006 geldt voor beginnend bestuurders strengere regelgeving. Deze automobilisten mogen al bij 0,2‰ niet meer achter het stuur kruipen.