Den Haag – Als bewoner heeft u een belangrijke rol bij de aanpak van woninginbraken. Door uw eigen woning goed te beveiligingen en door een oogje in het zeil te houden in de buurt. Oplettende bewoners kunnen veel inbraken voorkomen.
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat jaarlijks in ruim één procent van de Nederlandse woningen wordt ingebroken. In het stadsdeel Segbroek is in 2013 76 keer daadwerkelijk ingebroken. Dankzij oplettende buurtbewoners en goede preventiemaatregelen zijn 38 pogingen tot inbraak mislukt en is de inbreker niet binnen geweest. In veel gevallen is een inbraak dus te voorkomen met juiste voorzorgsmaatregelen en het inschakelen van de politie.
Tijdschakelaar, spionnetje of kierstandhouder
Medewerkers van de gemeente en politieagenten houden daarom op donderdagavond 22 mei een preventieactie in de omgeving van het Regentesseplein. Tijdens de actie gaan preventiemedewerkers van de gemeente, de wijkagent en vrijwilligers van de politie met de bewoners in gesprek over de maatregelen die zij zelf kunnen nemen. De gemeente Den Haag biedt de bewoners een preventiemiddel naar keuze aan. Zij kunnen kiezen tussen een tijdschakelaar, spionnetje en/of kierstandhouder. Deze worden geplaatst door het Haags werkbedrijf.
Meer inbraak in zomerperiode
Als de temperaturen stijgen, vinden helaas ook meer inbraken plaats. Ramen en deuren zijn vaker open, waardoor insluipers eenvoudig kostbaarheden kunnen stelen. Sluit daarom altijd alles goed af. Ook als u thuis bent, maar geen zicht hebt op ramen of deuren. Ook de vakantietijd is een toptijd voor inbrekers. Woningen waarvan zichtbaar is dat bewoners langere tijd weg zijn, vinden ze interessant. Zorg dus dat een huis een bewoonde indruk maakt. Denk vooral ook aan het afsluiten van schuren en bergingen. Dit zijn ook geliefde objecten voor inbrekers om iets uit mee te nemen.
Maak het ze moeilijk
Het voorkomen van inbraak begint met goed hang- en sluitwerk. Een inbreker kiest altijd de weg van de minste weerstand. Zorg daarom dat uw huis voldoet aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW), www.politiekeurmerk.nl. Een ervaren inbreker herkent meteen de betere sloten en goed beveiligde ramen. Veiligheidssloten maken het lastig een deur te forceren. Inbrekers willen zo snel mogelijk naar binnen en gaan dan liever een deur verder. Uit onderzoek blijkt dat de kans op inbraak bij beveiligde woningen tot wel 90% lager ligt dan bij onbeveiligde woningen.’
Een inbreker houdt niet van publiek. Zorg daarom niet alleen voor goed hang- en sluitwerk, maar maak ook de omgeving rond uw huis ‘inbreker-onvriendelijk’. Met verlichting om uw huis, liefst lampen die aangaan als er iemand langsloopt, zorgt u voor meer veiligheid. Houdt planten en struiken in de tuin laag, zodat het zicht vrij blijft. En zorg dat in de tuin geen ladders en vuilcontainers staan die inbrekers kunnen gebruiken voor een inbraak.
Meld verdachte situaties. 112 Daar pak je inbrekers mee!
Naast de eigen woning, speelt ook de wijk een belangrijke rol bij de kans op een inbraak. Ziet u iets of iemand in uw straat of wijk dat daar niet thuis hoort, meldt het. Zorg ook dat struiken laag blijven en verlichting in orde is. U kunt ook lid worden van Burgernet (www.burgernet.nl). Dit is een samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. In het geval van een inbraak krijgen Burgernetdeelnemers een oproep via hun (mobiele) telefoon met het verzoek uit te kijken naar een persoon of voertuig.
Meld verdachte situaties altijd bij de politie. De meeste inbrekers worden aangehouden na tips van oplettende burgers. Bij spoed via 112 en zonder spoed via 0900-8844.