Regio Haaglanden – Agenten, vrijwilligers en scholieren bekeken de afgelopen week in de eenheid Den Haag tienduizenden woningen door de ogen van een inbreker. Het weer werkte niet echt mee, maar op de enige mooie dag gingen ramen en deuren massaal open. Om insluiping tegen te gaan, werd in die huizen waar geen direct toezicht was ter waarschuwing een wit voetje neergelegd.
Bij de controles stuitten de agenten ook op niet afgesloten deuren van tuinpoorten, terwijl een afgesloten tuinpoort een eerste drempel voor een inbreker kan zijn. Soms bleek daarna ook de schuur of de achterdeur open te zijn. In de schuren stonden vooral fietsen en bromfietsen. Zo voor het meenemen, want ook deze stonden niet op slot. In een paar gevallen was de achterdeur open, terwijl de bewoner lag te slapen. Deze situaties werden met de bewoners besproken en er werden tips gegeven hoe een insluiping of inbraak te voorkomen.
Beresteinlaan
In de wijk Wateringseveld controleerden agenten 21 mei vooral de brandgangen van de woningen aan de Treslonglaan en het Luchtenburgplein. In een uur tijd werden tien voetjes achtergelaten. Zeven bewoners werden thuis aangetroffen en kregen het advies ook de tuinpoorten en schuren goed af te sluiten. Op 22 mei gingen de agenten op pad in de omgeving van de Meijerij en de Zevenwoudelaan. In deze buurt troffen agenten geen openstaande ramen of deuren aan.
Karnebeek
Mede door het slechte weer troffen agenten in de Van Kinsbergenstraat, Prins Henderikstraat, Roggeveenstraat, Tasmanstraat, Van Brakelstraat, Van Diemenstraat en de Witte de Withstraat geen openstaande ramen en deuren aan. Agenten spraken op straat de wijkbewoners aan en legden de actie uit. De bewoners stelden het initiatief op prijs.
Laak
Zo’n 2.000 woningen aan ondermeer de Goeverneurlaan, Jan ten Brinkstraat, Jan Wapstraat, De Bullstraat, v.d. Berghstraat, Allard Piersonstraat, Cadedosestraat en Antheunisstraat werden in de week van 20 tot en met 24 mei door agenten bekeken door de ogen van een insluiper. Ondanks het slechte weer had een inbreker bij tientallen 26 woningen zijn slag kunnen slaan. Helaas moesten de agenten constateren dat veel voordeuren in erbarmelijke staat verkeerden of dat er veel speling tussen de deur en de post zat, waardoor de deur gemakkelijk kan worden open geflipperd. Bij een van de huizen troffen de agenten in de voordeur de sleutels terwijl de bewoner lag te slapen. Een andere bewoner maakte het inbrekers wel erg gemakkelijk door op een briefje aan de deur te vertellen dat hij op vakantie was. Terwijl agenten bij een open voordeur stond, kwam de bewoner thuis van het boodschappen doen. Hij vertelde dat hij geen zin had om sleutels mee te nemen omdat er toch iemand thuis was. Een andere bewoner had de voordeur wagenwijd openstaan omdat haar zoontje buiten was. Ze was bang dat ze de voordeur bel niet zou horen. Zowel de agenten als leden van het Handhavingsteam gaven zoveel mogelijk preventietips. Soms was dit lastig vanwege een taalbarrière, maar toch werd met handen en voeten geprobeerd uit te leggen dat een slot beter vervangen kon worden of dat de voordeur niet meer aan de eisen van deze tijd voldeed.
Loosduinen
In de hotspot Waldeck gingen agenten op pad om te waarschuwen voor insluipers. Om geen woningen te missen werd de wijk in vieren verdeeld en iedere groep ging op pad gewapend met witte preventievoetjes en een bijbehorende bewonersbrief. Bij zes woningen stond een raam of deur onbeheerd open. De bewoners werden hierover geïnformeerd. Op straat werden de wijkbewoners aangesproken. Geadviseerd werd zo snel mogelijk het alarmnummer 1-1-2 te bellen bij verdachte situaties.
Scheveningen
Twintig studenten van het Mondriaan College en diverse politieagenten controleerden tijdens de actieweek tegen insluipers bijna 18.000 woningen in Het Belgisch Park, Scheveningen Bad, Oud Scheveningen, Duindorp, Duinoord en het Geuzen- en Staten Kwartier. Bij 117 stond een raam of deur open en werden zeven witte voetjes neergelegd. De meeste in Duindorp op de dag dat het toevallig niet regende. De bewoners van de overige woningen kregen een folder, begeleidende brief en een mondeling advies hoe insluiping te voorkomen.
Segbroek
In de actieweek tegen insluipers controleerden agenten zo’n 2.600 woningen op of in de omgeving van de Valkenboskade, de Heesterbuurt, Koningsplein, de Verademing, Vruchtenbuurt en Vogelwijk. In 83 woningen legden agenten door een open raam of deur een wit voetje in de woning. Het meest voorkomende was een onbeheerd raam aan de voorkant. Agenten hielden met de meeste bewoners een preventiegesprek.
Ypenburg – Leidschenveen
In wijken Morgenweide (Ypenburg) en de Vissen (Leidschenveen) bezochten agenten tijdens de actieweek tegen insluipers 6 straten. Bij twee woningen in Morgenweide konden de agenten via een openstaande tuinpoort en via een schuifpui naar binnen zonder dat ook maar iemand reageerde. In één geval bleek de bewoner lag te slapen op de eerste etage, in een andere geval moesten de agenten hard en lang roepen voordat er een reactie kwam. In de wijk de Vissen waren alle woningen goed afgesloten.
Leidschendam – Voorburg
In Voorburg controleerden agenten tijdens de preventieweek tegen insluipers zo’n 200 woningen. Ook de wijken Duivenvoorde en de Zijdens werden bekeken op openstaande ramen en deuren. Alleen in Voorburg werd een openstaande garage aangetroffen.
Wassenaar
In de campagneweek tegen insluipers bekeken agenten diverse wijken door de ogen van een insluiper. Wellicht mede door het slechte waren de meeste woningen goed afgesloten. Bij twee woningen werden zogenaamde witte voetjes achtergelaten met een waarschuwing ramen en deuren goed af te sluiten als er geen toezicht op is. Een grote uitschieter was de wijk Kerkehout. Van de 58 gecontroleerde woningen bleek bij 12 de toegangspoorten naar de tuinen niet afgesloten. Ook bleek dat bij deze huizen diverse achterdeuren en schuurdeuren niet op slot waren. Bij de meeste was ook nog eens niemand thuis. Dure spullen als laptops stonden voor gewoon op tafel. Bij een huis stond en scooter met de sleutel in het contactslot in de achtertuin. Deze bewoonster nam naar aanleiding van de brief telefonisch contact op met de agenten. Zij was zeer verbaasd dat zij de deur had opengelaten, maar ook blij dat zij geconfronteerd werd met haar gedrag. Agenten spraken tijdens de preventieweek diverse bewoners. Zij op hun beurt gaven aan positief tegenover de acties te staan.
Westland
In de week tegen insluipers controleerden agenten woningen in alle dertien woonkernen van Westland en Midden-Delfland. De huizen in de kleine woonkernen werden vrijwel allemaal gecontroleerd. In de grote kernen werd gekozen voor bepaalde wijken namelijk die wijken waar veel wordt ingebroken. Waarschijnlijk door het slechte weer waren de meeste ramen en deuren goed afgesloten. Opvallend was dat veel deuren van tuinpoorten onafgesloten waren, waardoor een insluiper gemakkelijk en ongezien in een tuin had kunnen komen. In totaal werden zo’n honderd witte voetjes achtergelaten. Bij de actie werd samengewerkt met buurtpreventen, boa’s van de gemeente, leerlingen maatschappelijke stage van het vmbo/havo. Op straat voerden agenten diverse gesprekken met bewoners over de actie en werden preventietips uitgedeeld.
Zoetermeer
Op 21 mei 2013 hielden agenten preventieacties in de wijken Seghwaert en Oosterheem. In deze wijken was in de voorgaande twee weken het meest ingebroken. Opvallend was dat ondanks het slechte weer bij 13 woningen in Segwaert en 46 in Oosterheem agenten een open raam of deur aantroffen. Daar werd een wit voetjes achtergelaten en de bewoners gewaarschuwd. Uit gesprekken viel op te maken dat het item ‘woninginbraakpreventie’ nog niet erg leefde bij de wijkbewoners.
Bel altijd 1-1-2 als u het niet vertrouwt
Elke inbraak is er één teveel. Daarom roept de politie inwoners op alert te zijn. Bel bij verdachte situaties altijd direct 112. Een inbreker heeft vaak maar dertig seconden nodig om binnen te komen. Maak het de inbrekers daarom zo moeilijk mogelijk. Zorg voor goedgekeurde sloten op ramen en deuren en gebruik tijdschakelaars op lampen, zodat het lijkt alsof u thuis bent. Sluit altijd alle ramen en deuren, ook al bent u maar even weg. Kijk voor meer preventietips op www.politiekeurmerk.nl.