Den Haag – Politiebureau Beresteinlaan organiseerde vrijdag 27 september een 24-uurs actiedag. Aan deze 24-uurs actie werkten meerdere partners mee zoals het Openbaar Ministerie, Reclassering Nederland, Bureau Halt, Slachtofferhulp Nederland, Belastingdienst, HTM, en de gemeente Den Haag. Samen met politieagenten werden de zaken die binnenkwamen meteen op locatie afgehandeld. Agenten hielden 40 verdachten aan, maakte in 65 gevallen proces-verbaal op en 85 bewoners werden lid van Burgernet.
De aanhoudingen betroffen ondermeer feiten als het bezit van een nep vuurwapen en drugs, (winkel)diefstal, belediging en heling van een fiets. Acht bestuurders hadden te veel gedronken. Een fiets die werd aangetroffen bij een minderjarige bleek drie jaar geleden te zijn gestolen in Schiedam. De rechtmatige eigenaar kreeg direct na de vondst een telefoontje van Slachtofferhulp Nederland dat de fiets was gevonden.
Samenwerking met partners
Circa 100 reizigers konden geen geldig vervoersbewijs overleggen en kregen een proces-verbaal. 14 personen werden aangehouden voor het niet tonen van een legitimatiebewijs, zij kregen allen een proces-verbaal ter zake wet ID. Een reiziger werd bekeurd voor nuttigen van alcohol in de tram. De Belastingdienst inde voor een bedrag van 25.000,- euro aan niet betaalde belastingen. Bovendien werden zestien auto’s in beslag genomen en afgevoerd.
De politie hield onder andere een man aan die 150 pakjes illegale sigaretten in de achterbak had. Hierop is in samenwerking met de Douane actie ondernomen en vond er een doorzoeking in een snackbar plaats. Hier werd een ploertendoder en een stroomstootwapen aangetroffen. Ook hielden agenten een man aan vanwege het rijden met ongeldig verklaard rijbewijs, hij had geweigerd om een verplicht alcoholslot in te laten bouwen. Een andere aanhouding ging om het bezit van een alarmpistool en 36 XTC-pillen. Tot slot nog vier aanhoudingen vanwege niet betaalde boetes, ruim 4.000 euro werd alsnog geïnd. Agenten in hielden totaal 40 verdachten aan en maakten in 65 gevallen proces-verbaal op. Ook was Reclassering Nederland zichtbaar aanwezig in de wijk met de mobiele schoonmaakploeg van taakgestraften.
Openbaar Ministerie
Het idee voor de nauwe samenwerking tijdens een actiedag ontstond naar aanleiding van de goede resultaten van een 100% dag in juni dit jaar. Die politieactie leverde toen ruim vijftig aanhoudingen op. Om te bekijken of politie en Openbaar Ministerie samen met andere partijen zaken snel en effectief konden afhandelen, is besloten om eenmalig de ZSM- werkwijze aan het Politiebureau Beresteinlaan te laten plaatsvinden.
Wat is ZSM?
Politie, Openbaar Ministerie en ketenpartners pakken met ZSM veelvoorkomende misdrijven op daadkrachtige wijze aan. In de ZSM-werkwijze beslissen zij na aanhouding van de verdachte zo spoedig mogelijk over het afdoeningstraject. Hierbij gaat het erom dat verdachten een passende reactie krijgen, recht wordt gedaan aan de positie van het slachtoffer, en de buurt merkt hoe snel daders worden gecorrigeerd. Dat alles in een strafrechtketen waarin de partners samen een schakel vormen.