Stop heling.nl: zonder heler geen steler

1 min


Provincie Zeeland – In Zeeland werken gemeenten en politie samen om criminaliteit tegen te gaan. In het kader van het tegengaan van woninginbraken zijn er afspraken gemaakt over een integrale helingaanpak. De website www.stopheling.nl en het digitaal opkopersregister zijn twee belangrijke middelen die hierbij worden ingezet. Zo wil men de afzetmarkt van gestolen goederen verkleinen en daarmee ook het aantal woninginbraken terugdringen.

Zeeuwse opkopers zijn de afgelopen maanden geïnformeerd over hoe zij hier een rol in kunnen spelen. Ook de Zeeuwse burgers kunnen een preventieve taak vervullen door het raadplegen van de website www.stopheling.nl of de daarbij behorende app.

www.stopheling.nl en app

Stopheling.nl is een website van de politie die gekoppeld is aan een database van gestolen goederen. Consumenten kunnen via internet nu zelf controleren of aangeboden tweedehands producten als gestolen geregistreerd staan bij de Nederlandse politie. Dit maakt de consument bewuster van heling en benadrukt hun eigen rol daarin. Want: ‘Zonder heler geen steler’.

Hetzelfde kan ook met de bijbehorende app, die via www.stopheling.nl te vinden is. Op deze downloadbare app is te zien of aangeboden waardevolle spullen geregistreerd staan. Maar men kan ook na het aantreffen van een gestolen goed melding doen bij de politie, zodat deze actie kan ondernemen. Ook kunnen burgers via de app hun eigen spullen registreren. Een nuttige manier om in één oogopslag alle gegevens van waardevolle spullen bij de hand te hebben.

Digitaal opkopersregister voor ondernemers

Volgens de wet moeten opkopers van tweedehands goederen hun ingekochte goederen registreren. Om het de opkopers makkelijker te maken is het Digitaal Opkopers Register (DOR) ontwikkeld. De Zeeuwse opkopers worden de komende maanden benaderd om zich aan te sluiten bij dit register. Hieronder vallen goudopkopers, telefoonwinkels, juweliers en pandjeshuizen. Het DOR is de moderne variant van het papieren register.

Het systeem checkt automatisch via een database van www.stopheling.nl of een ingevoerd serienummer als gestolen goed geregistreerd staat. Wanneer dit het geval is, gaat hiervan een melding naar de politie, die daarop actie kan ondernemen. Doordat steeds meer opkopers zich registeren in het digitaal opkopersregister (DOR) wordt stopheling.nl steeds vollediger. Zo wordt het voor de steler moeilijker om gestolen goederen door te verkopen en dringen we de criminaliteit terug.

Bron: Gemeente Sluis