De doorzoekingen waren gericht op het in beslag nemen van financiële administratie en strafbare spullen. Vervolgonderzoek moet meer zicht geven op geldstromen en de wijze waarop crimineel geld is witgewassen. Bij de doorzoekingen is ongeveer 30 gram wit poeder gevonden en in beslag genomen. Dit poeder moet nog getest worden om vast te stellen of het om drugs gaat.
Cash geld
Daarnaast is op verschillende locaties contant geld aangetroffen. In totaal gaat het om een bedrag van ruim 130.000 euro, waarvan een groot deel in een verborgen ruimte is gevonden.
Voertuigen en panden
In het onderzoek zijn 13 auto’s in beslag genomen en afgesleept. Daarnaast is conservatoir beslag gelegd op 7 woningen. Dat betekent dat de woningen niet verkocht kunnen worden totdat de rechter hier uitspraak over heeft gedaan.
Misdaad mag niet lonen!
Door status(symbolen) af te pakken, laten de politie en het Openbaar Ministerie zien dat misdaad niet loont. Het geld dat wordt afgepakt, kan niet meer gebruikt worden voor nieuwe criminele activiteiten. Vaak is te zien dat criminelen zich manifesteren in de bovenwereld, bijvoorbeeld door sponsoring van lokale verenigingen. Deze vermenging van onder- en bovenwereld is zeer zorgelijk. Het zorgt ervoor dat de integriteit en geloofwaardigheid van de bovenwereld onder druk komen te staan. Dat maakt witwassen ook echt tot een maatschappelijk probleem.
Vervolgonderzoek
Met deze actie is het onderzoek allerminst ten einde. Vervolgonderzoek richt zich onder anderen op onderzoek aan de in beslag genomen administratie en verhoor van de drie aangehouden verdachten. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.
In beslag nemen goederen
Elke dag neemt de politie spullen in beslag. Denk aan drugs, wapens, auto’s, geld, telefoons of vuurwerk. Maar ook gegevens op een computer of bijvoorbeeld een bankrekening. De politie mag om drie redenen beslag leggen: om een strafbaar feit mee te bewijzen, om strafbare spullen van straat te halen of om iets af te pakken dat met crimineel geld gekocht is. Op politie.nl leggen we onder andere uit wat er gebeurt met spullen die in beslag genomen zijn en wat u kunt doen als u vragen hebt.
Kijk hier voor eerdere berichtgeving.