Slachtoffer babbeltruc bestolen

2 min


Kaatsheuvel – Een 84-jarige inwoner van een seniorenflat is zaterdag 21 juni rond 23.00 uur bestolen door een vrouw die met een smoes zijn woning binnenkwam.

De bejaarde man woont aan het Gerard de Nijshof. Daar werd aangebeld door een onbekende vrouw die zei bij de buren te moeten zijn. De man opende de deur voor haar. Zij was moeilijk weer uit het huis te krijgen. Toen zij uiteindelijk was vertrokken merkte het slachtoffer dat er uit een van de kamers enkele duizenden Euro’s waren verdwenen.

Signalement

De vrouw is ca. 1.70 m, blank en tussen de 30 en 35 jaar oud. Zij had een donkerblauwe joggingbroek aan en een roze shirt. Zij heeft blond haar.

Voorkom oplichting

Helaas heeft niet iedereen die bij u aanbelt, goede bedoelingen. Sommige mensen proberen u bijvoorbeeld aan de deur op te lichten of via internet. De politie probeert dit soort oplichters op te pakken en door het Openbaar Ministerie te laten vervolgen. U kunt proberen te voorkomen dat u slachtoffer van oplichting wordt:

Als iemand zegt dat hij namens de gemeente, een bedrijf of een instelling komt, vraag dan om een legitimatiebewijs. Bel eventueel ter controle naar het betreffende bedrijf of instantie, vóórdat u de persoon binnenlaat.

Laat een collectant niet ‘onbewaakt’ achter. Doe de deur even dicht terwijl u uw portemonnee gaat halen, of leg een klein geldbedrag vlakbij de voordeur neer in bijvoorbeeld de meterkast. Een collectant is verplicht een legitimatiebewijs en een vergunning van de gemeente bij zich te dragen. Heeft de persoon deze niet, geef dan geen geld.

Als onbekenden ‘in nood’ aan de deur komen en vragen of ze het alarmnummer mogen bellen, laat ze dan niet binnen, maar bel zelf het alarmnummer.

Als mensen u een dienst aanbieden, zoals messen/scharen slijpen, schoorsteenvegen of ramen lappen, leg dan van tevoren (schriftelijk) de prijs vast. Anders betaalt u achteraf misschien veel te veel. Weet met wie u zaken doet, zodat u als dat nodig is kunt reclameren.

Pas op met kopen aan de deur, want dit betekent in principe dat u overhaast moet beslissen. De verkoper moet u wettelijk 8 dagen bedenktijd geven, zodat u nog kunt annuleren.

Meld verdachte situaties altijd bij de politie. Uiteraard helpt u de politie als u een goed signalement kunt geven van de verdachte. Vluchtrichting en het eventueel daarbij gebruikte voertuig zijn daarbij ook belangrijk.

Ook via internet vindt oplichting plaats. Weet dus met wie u zaken doet en gebruik uw gezonde verstand als de prijs te mooi is om waar te zijn. Gelijk oversteken is natuurlijk de eerlijkste manier van zaken doen. Als het om grote geldbedragen gaat, spreek dan af op een vertrouwde locatie. Handel alleen via Internetsites waar kopers en verkopers zich moeten registreren. Hierdoor is het achteraf mogelijk om de daders (kwaad willenden) te achterhalen.

Voor vragen en advies kunt u terecht bij uw wijkagent.