‘s-Hertogenbosch, Kerkdriel – Doorzoekingen en vier aanhoudingen in witwasonderzoek

De FIOD heeft vandaag twee woningen doorzocht in Den Bosch en Kerkdriel in een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijk witwassen. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket. Er zijn vier verdachten, twee mannen (33 en 70 jaar) en twee vrouwen (32 en 54 jaar), aangehouden. Er is beslag gelegd op een woning, 2 auto’s, 3 vuurwapens met munitie, sieraden, juwelen en contant geld.1 min


De hoofdverdachte, de 33 jarige man, kwam op de radar van de autoriteiten omdat hij sinds 2013 geen legale inkomsten meer heeft. Hij heeft wel een woning op naam van zijn schoonouders (de 70-jarige man en de 54-jarige vrouw) die in 2013 is aangeschaft met € 160.000 eigen middelen. Verder maakt de hoofdverdachte gebruik van personenauto’s die in de hogere prijsklasse vallen en op naam staan van derden. De verdenking is dat deze vermogensbestanddelen zijn aangeschaft met geld dat verdiend is in het criminele circuit.

Inzet Defensie

Een gespecialiseerd zoekteam van Defensie, een zogenoemde Advanced Search Teams (AST), heeft ook geassisteerd bij het zoeken naar verborgen ruimtes en goederen. Politie en Justitie doen geregeld een beroep op de zoekteams van Defensie. Een militaire inzet gebeurt altijd onder gezag van de officier van Justitie.

Aanpak georganiseerde criminaliteit

FIOD, politie, gemeente, Openbaar Ministerie, Belastingdienst en het RIEC pakken samen georganiseerde criminaliteit aan. Illegaal verkregen vermogen wordt door criminelen vaak geïnvesteerd in luxe goederen en legale branches, zoals vastgoed en horeca. Deze vermenging van onder- en bovenwereld leidt tot ongelijkheid in de samenleving. De overheid treedt hier tegen op en staat voor een veilige en eerlijke leefomgeving voor iedereen. De aanpak richt zich op belangrijke spelers, onrechtmatig verkregen geld en de partijen die bij georganiseerde criminaliteit een faciliterende rol spelen. Faciliteerders zijn personen die al dan niet bewust criminelen bijstaan, denk hierbij aan verhuurders, notarissen, makelaars en elektriciens. Dit is strafbaar en wordt door de overheid aangepakt.