’s Hertogenbosch en Middelburg – Terugblik handhavingsactie ‘Ogen op de weg’: Schrikbarend veel smartphonegebruik in het verkeer

Ook in het jaar 2022 hebben de politie-eenheden Zeeland-West-Brabant en Oost-Brabant samen met de Provincies Zeeland en Noord-Brabant en Rijkswaterstaat Zuid-Nederland de handhavingsactie ‘Ogen op de weg’ uitgevoerd. Met een MONOcam en rijdende politieteams in een touringcar zijn weggebruikers in Brabant en Zeeland gecontroleerd in het verkeer. Het doel van de actie? Verkeersveiligheid verbeteren, bewustwording verhogen en inzetten op gedragsverandering.1 min


Twintig dagen stond de handhavingsactie ‘Ogen op de weg’ afgelopen jaar verspreid gepland. Tijdens deze handhavingsdagen zijn er ook in het afgelopen jaar weer enorm veel overtredingen geconstateerd rondom afleiding in het verkeer. Met stip op één staat het gebruik van de (smart)phone achter het stuur. Ruim 2200 weggebruikers zijn staande gehouden voor het gebruik van een smartphone tijdens het rijden. Dit betreft meer dan 75% van het totaal aantal uitgeschreven bekeuringen. Daarnaast is er ook een grote bijvangst van andere overtredingen genoteerd, zoals het niet dragen van een autogordel, te hard rijden en het negeren van wegmarkering en matrixborden.

Bewustwording

Wanneer agenten vanuit de bus een overtreding constateerden, nam een ander politieteam in een volgauto het over. Zij hielden de overtreder staande. Het staande houden van de overtreder is ontzettend belangrijk. Juist dan kan het gesprek plaatsvinden over de gevaren van afleiding in het verkeer. Bewustwording van deze gevaren, leidt tot het besef dat dit namelijk niet alleen voor de bestuurder zelf geldt maar óók voor de medeweggebruikers. 

Vervolg in 2023

Helaas heeft het hoge aantal staandehoudingen en bekeuringen weer aangetoond dat het nog steeds nodig om is deze actie uit te voeren. “We zien dat nog te veel weggebruikers bezig zijn met allerlei andere zaken dan enkel de focus op de weg. Daarom gaat deze actie zeer waarschijnlijk een vervolg krijgen in 2023. We blijven samen bewustwording creëren rondom verkeersveiligheid om die ambitie van NUL verkeersslachtoffers steeds dichterbij te krijgen”. Aldus Amanda Flohr (provincie Zeeland) en Marvin Brust (provincie Noord-Brabant).