De aanpak van heling wordt bij de politie in ‘s-Hertogenbosch door Dave Janssen (links) en Jeroen Vorstenbosch (rechts) al enkele jaren aangestuurd.
Dave; ‘Afgelopen maand hebben we meerdere personen kunnen aanhouden en aanwijzen voor heling van gestolen fietsen. Het is belangrijk voor ons werk dat burgers bij diefstal direct aangifte doen. De gestolen goederen komen op een lijst die gekoppeld wordt aan alle opkopers en door deze registratie kunnen wij weer dieven oppakken en gestolen goederen terug geven aan de rechtmatige eigenaar.’
Registratie opkopers
Opkopers zijn handelaren in gebruikte en ongeregelde goederen, metalen, edelstenen, uurwerken, kunstvoorwerpen, auto’s, motorfietsen, bromfietsen, fietsen, foto-, film-, radio-, audio- en videoapparatuur en apparatuur voor automatische registratie. Doordat steeds meer opkopers controleren op www.stopheling.nl of artikelen als gestolen geregistreerd staan en de ingekochte artikelen registreren in het digitaal opkopers register wordt het voor dieven moeilijker om gestolen artikelen door te verkopen.
Puzzelen
Zoals Dave het omschrijft; ‘het is bij sommige zaken even puzzelen, net als Sudoko, maar dan heb je ook prijs!” Om nog meer succes te behalen gaat de politie het aankomend najaar met medewerking van uitzendkrachten de overige opkopers in de gemeente ’s-Hertogenbosch benaderen. Zij moeten zich verplicht melden bij de gemeente als opkoper en via het Digitaal Opkopersloket (DOL). Op dit moment staan er al 125 actieve opkopers geregistreerd.
Heling voorkomen
De politie werkt nauw samen met de gemeente ’s-Hertogenbosch die het beleid rondom heling de afgelopen jaren heeft ingevoerd. Zo volgt niet alleen straf, maar ook maatregelen om de openbare orde te herstellen. Op 14 augustus heeft de burgemeester in ’s-Hertogenbosch voor het eerst een winkel aan de Kruisstraat gesloten. Hierdoor voorkomen wij samen dat daar nog gestolen goederen worden verkocht.