Stockfoto Politie
Aan het begin van de avond ontving de politie een melding van een 28-jarige vrouw uit Rotterdam. Haar vriend zou haar zojuist thuis hebben mishandeld. Omdat in de woning een vuurwapen werd aangetroffen, waren de agenten, die op zoek gingen naar de man, extra alert.
Eerder deze maand kreeg dezelfde man een locatieverbod opgelegd. Toen bleek dat hij dat had overtreden én dat hij bekend was met vuurwapens, kwamen verschillende politie-eenheden in actie. Rond 2.30 uur zagen agenten de verdachte in een voertuig rijden in de Spaanse Polder. Als er mogelijk een vuurwapen in het spel is, nemen agenten geen enkel risico. Dat deden ze nu dus ook niet en volgde een speciale procedure Benaderingstechniek Gevaarlijke Verdachten (BTGV). Zo werd een veilige omgeving voor iedereen gecreëerd. De verdachte werd aangehouden aan de Schuttevaerweg en zit vast. Er werd geen vuurwapen aangetroffen.
Onderzoek
Het wapen is in beslag genomen. De politie stelt verder onderzoek in naar de omstandigheden van het geweld en eventuele strafbare feiten. De officier van justitie beslist of hij wordt voorgeleid bij de rechter of naar huis mag met een dagvaarding.
Aan het slachtoffer is hulp aan geboden via Veilig Thuis.
Ik ben slachtoffer van huiselijk geweld. Of ik zie huiselijk geweld in mijn omgeving. Wat kan ik doen?
Als je te maken krijgt met geweld in huiselijke kring kun je daar altijd wat aan doen. Of het nu om jezelf gaat of iemand anders. Of je nu vermoedens hebt, of het zeker weet. Je zorgen delen, is een belangrijke eerste stap. Op www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl lees je meer over het herkennen van signalen en met wie je in gesprek kunt gaan. De belangrijkste adviezen zijn:
- Dreigte er direct gevaar? Bel altijd 112!
- Neem een bekende in vertrouwen Neem iemand uit jouw omgeving in vertrouwen, bijvoorbeeld een familielid of een vriend. Dit is misschien moeilijk, maar om de situatie te veranderen, is erover praten de enige oplossing.
- Vraag om advies aan Veilig Thuis Leg contact met Veilig Thuis en geef aan dat je geholpen wilt worden vanwege jouw thuissituatie. Zij brengen de situatie in kaart en schatten de veiligheid in, zodat er passende hulp in gang kan worden gezet. Als sprake is van strafbare feiten, dan overlegt Veilig Thuis met de politie over de mogelijkheden om daar onderzoek naar te doen. Veilig Thuis kan je ook advies geven wanneer je je zorgen maakt over iemand anders. Het is mogelijk om anoniem advies te vragen of een melding te doen over huiselijk geweld.
- Wil je advies of hulp? Bel met Veilig Thuis op 0800-2000. Dit nummer is gratis en 24/7 bereikbaar. De website van Veilig Thuis is: www.vooreenveiligthuis.nl
- Meld of doe aangifte bij de politie Je kan ook een melding doen bij de politie. In de meeste gevallen zullen we Veilig Thuis informeren over je melding, zodat er passende hulp in gang kan worden gezet.
Laat je helpen bij het doen van aangifte als je dit zelf niet kunt!
In bepaalde gevallen adviseren we om aangifte te doen. Het is heel begrijpelijk dat veel slachtoffers van huiselijk geweld twijfelen over het doen van aangifte. Maar soms is het belangrijk om aangifte te doen, zodat de politie meer mogelijkheden heeft om onderzoek te doen naar strafbare feiten en het geweld te stoppen. Het slachtoffer zelf kan aangifte doen. Het is ook mogelijk dat anderen namens het slachtoffer aangifte doen.
Wil je een melding maken van huiselijk geweld of aangifte doen? Bel dan met het landelijke politienummer 0900-8844. Je kan je zorgen ook delen met de wijkagent in jouw buurt of langsgaan op het politiebureau. Op de website www.politie.nl /contact kan je zien wie de wijkagent is in jouw buurt en waar je het politiebureau kunt vinden.
- Vraag Slachtofferhulp Nederland om juridische ondersteuning Wil je voordat je aangifte doet met iemand overleggen? Of wil je dat er iemand meegaat naar het bureau om je te ondersteunen? Bel dan met Slachtofferhulp Nederland op 0900-0101 of neem contact op via het contactformulie op de website van Slachtofferhulp Nederland.
Lees hier meer over het onderwerp huiselijk geweld.