Tussen september en december schrok Rotterdam-Zuid op door een reeks schietpartijen in de openbare ruimte. Het vermoeden van een verband tussen de schietpartijen was er, maar kon niet worden bewezen. Korpschef Frank Paauw indertijd: "Het kan het niet zo zijn dat deze schietincidenten het Rotterdamse straatbeeld op Zuid gaan bepalen. Koste wat het kost willen we voorkomen dat er straks onschuldige slachtoffers vallen. "
Geweldsgolf gestopt
Een speciaal onderzoeksteam werd opgericht. Twintig rechercheurs onderzochten de verschillende zaken en kwamen zo op het spoor van verdachten. Al snel bleek dat de verdachten, én soms ook de ‘slachtoffers’, deel uitmaakten van een overlastgevende en criminele groep die in wisselende samenstellingen verantwoordelijk werden gehouden voor onder andere inbraken, overvallen, ripdeals en schietpartijen. Er werd samengewerkt, maar ook over en weer op elkaar geschoten.
Schat aan informatie
Op beelden werden de verdachten al snel herkend als leden van een criminele groep, bekend bij het basisteam op Rotterdam-Zuid. Een aantal leden van deze groep werd al nauwgezet door politie, OM en gemeente in de gaten gehouden. Er werd gestart met preventief fouilleren, gerichte controles op personen en horeca en er werden camera’s geplaatst. Hierdoor beschikte het basisteam over een schat aan informatie; wie is bevriend met wie, in welke auto’s rijden ze en waar verblijven ze. “Bij controles droegen de verdachten regelmatig kogelwerende vesten”, aldus onderzoeksleider Niek Wennink.
Cluster van zaken
Met behulp van de informatie van het wijkteam kon het onderzoeksteam zeven zaken linken aan deze groep:
- 2 schietpartijen aan de Polderlaan en Putseplein op 21 en 24 september 2016,
- Een woningoverval op de Oranjeboomstraat op 18 november 2016 waarbij het slachtoffer onder bedreiging van een vuurwapen werd gesommeerd een groot bedrag af te geven en met het vuurwapen tegen zijn hoofd werd geslagen.
- Een woningoverval op de Bermdijk op 27 november 2016, waar het slachtoffer in zijn woning door een aantal verdachten werd mishandeld, gekneveld, bedreigd met een vuurwapen en de pincode van zijn pinpas werd afgegeven, waarna er geld van zijn bankrekening werd opgenomen.
- Een gijzeling op de Zevenkampsering waarbij de twee 30-jarige slachtoffers naar de woning werden gelokt, daar tegen hun wil werden vastgehouden, bedreigd met vuurwapens en werden afgeperst.
- Een schietpartij in een horecagelegenheid in de omgeving van de Stieltjesstraat op 4 december 2016. De beelden in deze horecagelegenheid bleken gewist, maar de Digitale Opsporing wist deze beelden weer terug te halen. Later bleken de 2 slachtoffers en de schutter betrokken bij diverse andere geweldsincidenten.
- Een schietincident op de Wieldrechtstraat op 9 december. Een man werd deze nacht meerdere malen beschoten, nadat hij eerder die nacht door dezelfde mannen uit een horecagelegenheid was meegenomen naar een auto, was gegijzeld, mishandeld, bedreigd, geslagen met een vuurwapen en uiteindelijk beschoten. De kogel ging vlak langs zijn long en de man heeft veel geluk gehad dat hij dit kan navertellen. Twee mannen van 22 en 25 werden aangehouden in Berg en Terblijt. De derde arrestant, een 23-jarige Rotterdammer, werd in zijn woonplaats gearresteerd.
- Een schietincident in de portiek op de Heelmeesterstraat in Schiedam op 22 februari 2017. Het slachtoffer was op bezoek bij de bewoner van voornoemde woning en is door een andere bezoeker in het portiek van de woning beschoten. Het slachtoffer had een schotwond in zijn linkerschouder, waarbij de kogel in zijn ruggenmerg was blijven steken. Het slachtoffer zal een voor groot deel van zijn lichaam verlamd zijn, als gevolg van een dwarslaesie.
De informatie van het basisteam hielp het onderzoek naar de schietincidenten verder. Dertien verdachten werden de afgelopen maanden aangehouden. De angel was er zo uit stelt Wennink: “Sinds de aanhoudingenzagen we een drastische afname van het aantal schietincidenten in Rotterdam-Zuid.”
Net vrij en weer vast
Voor deze laatste zaak hield het arrestatieteam maandag 27 maart een 26-jarige man uit Rotterdam-Zuid aan. Agenten hielden die dag ook een 22-jarige man uit Rotterdam-Zuid aan op straat. Donderdag 30 maart werden nog eens twee personen aangehouden: een 19-jarige man en een 26 -jarige man, ook beiden uit Rotterdam-Zuid. Deze laatste werd aangehouden vlak nadat hij door de rechtbank was vrijgelaten voor een aantal bedrijfsinbraken in Rotterdam-Zuid.
Vriend of vijand
In totaal zijn tot nu toe 13 verdachten aangehouden, in leeftijd variërend tussen de 20 en 26 jaar en allen uit Rotterdam-Zuid. “Maar meer aanhoudingen sluiten we zeker niet uit.”, vult Wennink aan. De personen binnen de groep worden in wisselende samenstelling verantwoordelijk gehouden voor diverse schietpartijen en gewelddadige overvallen en gijzelingen. “Maar eigenlijk kun je niet eens spreken over een groep”, licht Wennink toe. “Meerdere keren zien we verdachten die in een andere zaak juist het slachtoffer zijn. En personen die eerst kompanen lijken, schieten elkaar in de volgende zaak weer overhoop.”
Ontsnapping
Eén van de gedetineerde verdachten wist, toen hij naar een ziekenhuis werd gebracht voor behandeling van een breuk in zijn pols, te ontsnappen aan zijn begeleiders van justitie. Dat gaf de nodige publiciteit en het team FastNL van de Landelijke Eenheid wist na enkele weken in zeer nauwe samenwerking met het onderzoeksteam en door intensief recherchewerk zijn schuilplaats in Etten-Leur te traceren. Daar werd hij op 24 februari opnieuw aangehouden.
Op 31 mei staan de eerste vier verdachte op zitting. Officier van Justitie Maartje Tiebosch: ‘In 2015 heeft het OM al gecommuniceerd zwaardere straffen te eisen met betrekking tot vuurwapenbezit. Wij hopen in deze zaken die lijn voort te zetten. ”