Rotterdam – Expositie aan politiecomplex Veilingweg

De Rotterdamse politie-eenheid en Galerie Atelier Herenplaats slaan de handen inéén voor een bijzonder event: het politiecomplex aan de Veilingweg zal voor het eerst een expositie huisvesten. Het wordt een solo-expositie met 20 werken van kunstenaar Raymond Goossens (1998). Het is Raymond's eerste expositie buiten de deur en de opening is dinsdag 16 mei om 16.00 uur.3 min


De 18-jarige Raymond Goossens is verbonden aan Galerie Atelier Herenplaats. Deze Rotterdamse kunstwerkplaats biedt dagelijks plaats aan zo’n 40 kunstenaars met een verstandelijke beperking of psychiatrische achtergrond. Kunstenaar Raymond heeft de eer om voor het eerst op het politiecomplex te mogen exposeren. ‘Een beetje spannend, maar wel heel erg gaaf’ vind hij het. 

De getalenteerde kunstenaar heeft een autistische stoornis en werkt vijf dagen per week in het atelier. Altijd met kleurpotlood en altijd zijn het spannende taferelen: ‘Superdetectives en het raadsel van de goudboeven’, ‘De Casino Overval’ en ‘Dummie de Mummie en de piratenschat’ zijn enkele titels van de door hem verzonnen tekeningen.

Raymond Goossens

Hier werken we graag aan mee

Piet Melsen, verantwoordelijk voor de Dienst Regionaal Operationele Samenwerking (DROS), van de eenheid Rotterdam: “Als politieorganisatie staan we midden in de samenleving en zoeken we nadrukkelijk ook verbinding met vele maatschappelijke organisaties. Toen ik recentelijk door Raymond Landegent van Herenplaats werd benaderd met het verzoek om ‘expositieruimte’ ter beschikking te stellen voor deze jonge talentvolle kunstenaar hoefde ik niet lang na te denken. We geven hem graag de ‘ruimte’ om zijn werk te tonen aan de collega’s van de eenheid Rotterdam. Ik hoop dat veel collega’s én bezoekers van het politiecomplex zijn werk komen beoordelen.”

De tekenwereld van Raymond speelt zich af in de wereld van het goed en het kwaad. De ordehandhavers en de slechteriken staan centraal in zijn werk. Al zijn tekeningen zijn heel realistisch van stijl. De boeven zijn “extreem levensgevaarlijk” zoals hij het noemt. De namen van deze figuren liegen er dan ook niet om, Kollossale Boef krachtpatser, Boris Boef, Boef Vincent, IJzerbreker Sanchez en Boef Spike. Hij laat zich onder andere inspireren door Flikken Rotterdam,. Een van de actiers van de serie, Maartje van de Wetering is bij de opening van de expositie aanwezig. 

Raymond Goossens

Achtergrondinformatie Galerie Atelier Herenplaats

Herenplaats is een kunstwerkplaats voor kunstenaars met een verstandelijke beperking of psychiatrische achtergrond. Sinds 1992 biedt de Herenplaats een werkplek aan deze bijzondere groep mensen creatieve talenten. Mensen met beeldend talent en een verstandelijke beperking of psychiatrische achtergrond, worden niet of nauwelijks toegelaten aan de reguliere kunstacademie. Herenplaats heeft voor hen een aangepaste kunstvakopleiding ontwikkeld. Anno 2017 biedt de Herenplaats dagelijks plaats aan 40 kunstenaars en zijn zij in zowel binnen- als buitenland bekend.

Adres: Schietbaanstraat 1, 3014 ZT Rotterdam www.herenplaats.nl
 

Achtergrond RAYMOND GOOSSENS

Raymond Goossens (1998) is met zijn 18 jaar één van de jongste kunstenaars van Galerie Atelier Herenplaats. Het is een stille en teruggetrokken jongen die op zijn middelbare school, het Auris College in Rotterdam, in de talentklas zijn talent voor tekenen kon laten zien. Een stage op Atelier Herenplaats lag dan ook voor de hand, daar kon hij zijn passie voor tekenen in een rustige en veilige omgeving vormgeven. Structuur is belangrijk voor Raymond. Dit heeft te maken met zijn autistische stoornis. Hij werkt vijf dagen per week in het atelier. De tekenwereld van Raymond speelt zich af in de wereld van het goed en het kwaad. De ordehandhavers en de slechteriken staan centraal in zijn werk. Al zijn tekeningen zijn heel realistisch van stijl. Het lijken soms omslagen van detective boekjes. De boeven zijn “extreem levensgevaarlijk” zoals hij het noemt. De namen van deze figuren liegen er dan ook niet om, Kollossale Boef krachtpatser, Boris Boef, Boef Vincent, IJzerbreker Sanchez en Boef Spike. Ook neemt hij tekstfragmenten op in zijn tekeningen, zoals het lijstje met punten voor de detectives waar ze op moeten letten. 1 – Plaats delict goed doorzoeken, 2 – getuigen ondervragen, 3 – verdachten verzamelen, 4 – verdachten ondervragen, 5 – bewijzen verzamelen en, tot slot, 6 – de dader aanhouden. Natuurlijk is er een beloning voor de gouden tip.

In de tekening Detective Raymond staat hij zelf centraal, met vijf medestrijders tegen het onrecht in de wereld met zijn onafscheidelijke hond Wolf aan zijn voeten. Het is een zelfportret, bruine ogen, roodbruin haar een brede nek in een stoer politiejasje met ketting en politielogo. De hoofdrechercheur heeft zoals het hoort een stropdas. Zo kun je in zijn tekeningen de personages herkennen. De boeven kijken nors, hebben woeste haren en dragen maskers, de goede helden in zijn verhaal zijn altijd vrolijk en lachen. In deze wereld kan Raymond zich terugtrekken in zijn fantasiewereld waar hij de regie voert over een wereld waarin het goede overheerst over het kwaad.

Er is onlangs een kort filmpje gemaakt over Raymond: https://www.youtube.com/watch?v=FJut3AplB5s

Raymond en politiepup Bumper

Foto": Raymond en politiepup Bumper